Gluten: sunt eller usunt?
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2414245Utgivelsesdato
2016-10-11Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Sammendrag
Vår oppfatning er at stadig flere kutter ut gluten fra kostholdet sitt uten grunn og at dette
proteinet har fått et unødvendig dårlig rykte. I dag har 1-2% av den norske befolkningen
sykdommen cøliaki og tåler ikke gluten. Mange lever i troen om at et glutenfritt kosthold har
en god effekt på helsen, og dette har ført til at det glutenfrie matmarkedet har eksplodert de
siste 10 årene. Vi har valgt å se på de helsemessige konsekvensene av å ekskludere gluten fra
kostholdet og problemstillingen er som følger: «Hva er de helsemessige konsekvensene av å
spise glutenfritt?». Helsekonsekvensene vi undersøkte var effekten på tarmflora og
immunforsvaret. Vi så også på næring- og vitaminstatus (makro- og mikronæringsstoffer) og
hvilken risiko det gir for utvikling av overvekt og fedme. Litteraturstudie ble valgt som
metode for å best mulig besvare problemstillingen. Resultatene viste at det er lite sannsynlig
at inntak av glutenfrie produkter vil gi bedre helse, med mindre man har medisinsk grunnlag
for å følge glutenfri diett. Vi fant også at cøliakere hadde høyere nivå av totalt plasma
homocysteine enn den generelle befolkningen, som er en indikasjon på dårlig vitaminstatus.
Glutenfri diett viste også å redusere bakteriefloraen som var regnet for å bidra til god helse
hos mennesker som Bifidobacterium og Lactobacillus. Samtidig økte de tarmbakteriene som
er potensielle sykdomsfremkallende. En av studiene viste at det var økt forekomst av fedme
blant de som hadde cøliaki og spiste glutenfritt i motsetning til de som ikke gjorde det.
Konklusjonen basert på våre funn av litteratur og forskning er som følger; glutenfri kost gir
uheldige helsemessige konsekvenser og bør derav unngås om det ikke er strengt nødvendig
på grunn av en cøliaki. Det vil være behov av mer forskning på området, da det vites for lite
om langtidskonsekvensene av å følge et glutenfritt kosthold. Det bør gjøres en innsats for å
bedre de glutenfrie erstatningsproduktene, slik at de er verdige erstattere og kan bidra med
gode næringsstoffer på lik linje med synonymproduktene.