Effekten av fire ukers pescetarisk intervensjon på blodlipider
Abstract
Bakgrunnen for studien var ønsket om å undersøke hvorvidt en overgang fra et tradisjonelt norsk- til pescetarisk kosthold med minimum ett fiskemåltid om dagen kan ha effekt på blodlipider hos friske. En gunstig lipidprofil er av sentral betydning i forebygging av hjerte- og karsykdommer (HKS). Nysgjerrigheten for dietten pescetarianisme stammet fra forskning som tilsier at kjøtt og kjøttbiprodukter har negativ effekt på HKS, mens fisk og sjømat er vist å ha positiv effekt. Mekanismene bak utvikling av HKS ligger hovedsakelig i blodlipidene, men også abdominal fedme, kroppssammensetning og vekt er av betydning. Studiens formål var å undersøke hvilken effekt fire ukers pescetarisk intervensjon har på blodlipider hos friske.
RCT-studie med en kvantitativ metode ble valgt for å studere effekten av et pescetarisk kosthold. Blodprøver ble valgt som markører for lipidnivåene. Prøvene inkluderer triglyserider, total-, HDL-, LDL-kolesterol og serum blodglukose (alle fastende), i tillegg til antropometriske mål av høyde, vekt, midjemål og hofteomkrets. Utvalget besto av 14 studenter fra Høyskolen Kristiania og Handelshøyskolen BI, hvorav 11 jenter og 3 gutter. Deltakerne ble randomisert til to grupper à 7 deltakere, en invensjonsgruppe og en kontrollgruppe. Intervensjonsgruppen skulle spise etter rammene i et pescetarisk kosthold, og kontrollgruppen opprettholdt ordinært kosthold. Til intervensjonsgruppen ble det lagt føringer om minimum et måltid fisk eller sjømat hver dag, og minimum to måltider med fet fisk i uken. Spørreundersøkelser ble sendt ut og besvart for å undersøke kostholdet til begge gruppene før-, og ved endt intervensjonsperiode, samt ukentlig hos intervensjonsgruppen.
Resultatene viser ingen effekt av pescetarisk kosthold på totalkolesterol (P=0,236), triglyserider (0,173), HDL-kolesterol (P=0,595), LDL- kolesterol (P=0,262) eller serum blodglukose (P=0,172) i intervensjonsgruppen. Hofteomkrets ble imidlertid signifikant redusert intervensjonsgruppen (P=0,042). Signifikante forskjeller ble funnet på totalkolesterol (P=0,011) for hele utvalget samlet. Midjemål ble signifikant redusert i både intervensjonsgruppen (P=0,046) og kontrollgruppen (0,042).
Studien konkluderer med at det er kan være gunstig å følge rammene i et pescetarisk kosthold for å redusere andre risikofaktorer for HKS, men ingen signifikante forskjeller i blodlipider ble funnet i denne studien.