Plantebasert kosthold i forebygging og behandling av type 2-diabetes
Abstract
Bakgrunn
Type 2-diabetes er en utbredt metabolsk livsstilssykdom. Insulinresistens og nedsatt
glukosetoleranse fører til forhøyede blodsukkernivåer og øker risikoen for utviklingen av
alvorlige komplikasjoner. Overvekt og fedme er de største risikofaktorene for sykdommen.
Behandling av type 2-diabetes innebærer livsstilsendring med stor vekt på kosthold og fysisk
aktivitet. Et vegetarisk kosthold vil muligens kunne bidra til forebygging og behandling av
diagnosen da et slikt kosthold kan redusere risiko for høyt blodtrykk, type 2-diabetes, fedme
og enkelte former for kreft.
Problemstilling
Kan et plantebasert kosthold forebygge og bidra i behandling av type 2-diabetes?
Metode
For å besvare problemstillingen er litteraturstudie benyttet som metode. Innsamling av
litteratur er utført i januar-april 2017 ved systematisk- og usystematisk søk. I det systematiske
søket er det brukt bestemte søkeord i databasen PubMed. Ved det usystematiske søket hentet
vi inn relevante studier fra referanselister. Grunnlaget for studien er primærstudier,
metaanalyser og andre sekundærkilder som faglitteratur og statens retningslinjer.
Resultater
Tre av studiene som bygger på kohortdesign fant økt prevalens av type 2-diabetes ved et økt
inntak av animalske matvarer. En av de inkluderte tverrsnittstudiene fant lavere prevalens av
type 2-diabetes blant vegetarianere sammenlignet med ikke-vegetarianere. Alle de inkluderte
RCT-studiene og en metaanalyse viste en signifikant bedret blodsukkerkontroll hos pasienter
som ble satt på et plantebasert kosthold. En av de inkluderte tverrsnittstudiene viste en
signifikant positiv effekt på insulinsensitivitet hos vegetarianere.
Konklusjon
Studien konkluderer med at vegetarianere har høyere insulinsensitivitet enn ikkevegetarianere.
De har dermed en lavere risiko for å utvikle type 2-diabetes. Et plantebasert
kosthold gir et signifikant vekttap hos pasienter med type 2-diabetes, pasienter på dette
kostholdet får og en signifikant bedret blodsukkerkontroll. Derfor kan et plantebasert kosthold
forebygge og bidra i behandling av type 2-diabetes.