En kvalitativ studie av stigma, single enpersonshusholdninger og ferdige middagsprodukter
Abstract
Undersøkelsens formål: Det er skrevet lite om hvordan single og aleneboende opplever ferdige enporsjonsprodukter i dagligvare. Hensikten med oppgaven er å skape forståelse for stigmaets aktualitet hos norske enpersonshusholdninger ved tilbud av ferdige middagsprodukter. Undersøkelsen er gjennomført som en del av masterprogrammet på Markedshøyskolen i Oslo. Teoretiske grunnlag: I forbrukermarkedsføring og psykologi eksisterer det teorier om stigmatisering av ugifte, single og aleneboende. Det eksisterer også kunnskap om ferdige middagsretter på kollisjonskurs med middagens sosiale og tradisjonelle verdi. Metode: Det er praktisert kvalitative intervjusamtaler gjennom et deskriptivt forskningsdesign. 17 semistrukturerte dybdeintervjuer, hvorav syv menn og ti kvinner. Funn: Det er identifisert et ubehag vedrørende forbrukerens "reise” rundt ferdige middagsprodukter, skapt av kulturelle stereotypiske oppfatninger. Det er også registrert et tenderende alders- og livsfaseskille om perseptuell på minnelse ved produktene. Begrensninger: Oppgavens tilpassede metodologiske teknikker, segmenteringskriterier og teoretiske konseptualiseringer påvirker informantenes subjektive tolkninger, rasjonalitet og emosjonelle beskrivelser. Praktiske implikasjoner: Funnene anses som relevante og viktige for leverandører, merkevarer og dagligvarekjeder. Teoretiske implikasjoner: Undersøkelsen bidrar til å utvide kunnskapen om stigma som undersøkelsesramme innenfor ferdige middagsretter og bidrar til å stille nye spørs mål vedrørende kriterier for segmentering av enpersonshusholdninger i dagligvaren. Fagfelt: Forbrukermarkedsføring, psykologi og sosiologi. Nøkkelord: Stigma, enpersonshusholdninger, ferdige middagsretter, identitet, forbruk og grad av ubehag.