Show simple item record

dc.contributor.authorBrækkan, Sara
dc.contributor.authorEvjen Berg, Martine
dc.date.accessioned2016-10-11T11:57:57Z
dc.date.available2016-10-11T11:57:57Z
dc.date.issued2016-10-11
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2414245
dc.description.abstractSammendrag Vår oppfatning er at stadig flere kutter ut gluten fra kostholdet sitt uten grunn og at dette proteinet har fått et unødvendig dårlig rykte. I dag har 1-2% av den norske befolkningen sykdommen cøliaki og tåler ikke gluten. Mange lever i troen om at et glutenfritt kosthold har en god effekt på helsen, og dette har ført til at det glutenfrie matmarkedet har eksplodert de siste 10 årene. Vi har valgt å se på de helsemessige konsekvensene av å ekskludere gluten fra kostholdet og problemstillingen er som følger: «Hva er de helsemessige konsekvensene av å spise glutenfritt?». Helsekonsekvensene vi undersøkte var effekten på tarmflora og immunforsvaret. Vi så også på næring- og vitaminstatus (makro- og mikronæringsstoffer) og hvilken risiko det gir for utvikling av overvekt og fedme. Litteraturstudie ble valgt som metode for å best mulig besvare problemstillingen. Resultatene viste at det er lite sannsynlig at inntak av glutenfrie produkter vil gi bedre helse, med mindre man har medisinsk grunnlag for å følge glutenfri diett. Vi fant også at cøliakere hadde høyere nivå av totalt plasma homocysteine enn den generelle befolkningen, som er en indikasjon på dårlig vitaminstatus. Glutenfri diett viste også å redusere bakteriefloraen som var regnet for å bidra til god helse hos mennesker som Bifidobacterium og Lactobacillus. Samtidig økte de tarmbakteriene som er potensielle sykdomsfremkallende. En av studiene viste at det var økt forekomst av fedme blant de som hadde cøliaki og spiste glutenfritt i motsetning til de som ikke gjorde det. Konklusjonen basert på våre funn av litteratur og forskning er som følger; glutenfri kost gir uheldige helsemessige konsekvenser og bør derav unngås om det ikke er strengt nødvendig på grunn av en cøliaki. Det vil være behov av mer forskning på området, da det vites for lite om langtidskonsekvensene av å følge et glutenfritt kosthold. Det bør gjøres en innsats for å bedre de glutenfrie erstatningsproduktene, slik at de er verdige erstattere og kan bidra med gode næringsstoffer på lik linje med synonymproduktene.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/no/*
dc.subjectglutennb_NO
dc.subjectglutenfritt kostholdnb_NO
dc.subjectlitteraturstudienb_NO
dc.titleGluten: sunt eller usunt?nb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge