Kartlegging av kostholdet til turnusansatte innen helsesektoren
Abstract
Bakgrunn: Rundt 33 % av Norges befolkning jobber turnusarbeid. Rapporten "arbeidstid og
helse" fra statens arbeidsmiljøinstitutt viser at de som jobber turnus har økt risiko for en rekke
livsstilssykdommer, som en følge av en usunn livsstil. Andre studier har vist at turnusarbeid
påvirker de ansattes matvarevalg og måltidsrytme, det kan forhindre regelmessige inntak av
måltider og øke småspising. Det er lite forskning rundt kostholdet til arbeidsgruppen, og
denne oppgaven skal derfor gjøre en kartlegging av turnusansattes kosthold.
Problemstilling: Dekker turnusansattes kosthold næringsstoffanbefalingene?
Metode: Det er utført en tverrsnittstudie i forbindelse med denne oppgaven. Data ble samlet
inn i januar 2017 fra to sykehjem i Oslo-området. Studien inkluderte kvinner i en alder fra 18-
60 år. For innsamling av data ble det benyttet et kostregistreringsskjema der deltakerne
registrerte alt de spiste i 3 dager, to dager på jobb og en fridag. Det ble vedlagt et
spørreskjema, der deltakerne svarte på spørsmål angående kjønn, aldersgruppe, aktivitetsnivå
og fysisk aktivitet samt høyde og vekt for å finne kroppsmasseindeks. For å se eventuelle
kostholds- og vektendringer, ble det inkludert spørsmål om dette. Fra informasjonen i
spørreskjemaet ble det opprettet en profil for hver deltaker i ”Kostholdsplanleggeren”, der
kostregistreringene også ble ført inn. Dette ga opphav til en oversikt over inntak av ulike
næringsstoffer for hver enkelt deltaker. Dataene ble analysert i Excel (Microsoft Office, Excel
2011), og i SPSS (IBM SPSS, versjon 21) ble det utarbeidet grafer og diagrammer. I denne
oppgaven presenteres sentralmål som median og spredningen med kvartiler ved skjevfordelte
variabler.
Resultater: Medianverdien (P50) for utvalget var 1666 kcal/dag (kvartilbredde 451). Inntaket
av protein og fett var i øverste anbefalte grense, i motsetning til inntaket av karbohydrat som
var i nedre grense for anbefalingene. 10 % er innenfor anbefalingene for mettet fett og 20 %
er innenfor anbefalingene for kostfiber. Inntaket av mikronæringsstoffene vitamin D, kalsium,
jern, folat og jod er lavt for dette utvalget, der mellom 0 og 30 % dekker sitt behov for daglig
inntak.
Konklusjon: Turnusansattes kosthold dekker ikke Helsedirektoratets
næringsstoffanbefalinger i denne studien. Det er nødvendig at flere studier gjennomføres for å
tydeliggjøre problematikken rundt dette temaet.