Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorNautnes, Stina
dc.contributor.authorSkaare, Martine
dc.date.accessioned2017-09-15T07:50:26Z
dc.date.available2017-09-15T07:50:26Z
dc.date.issued2017-09-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2454779
dc.description.abstractBakgrunn: Rundt 33 % av Norges befolkning jobber turnusarbeid. Rapporten "arbeidstid og helse" fra statens arbeidsmiljøinstitutt viser at de som jobber turnus har økt risiko for en rekke livsstilssykdommer, som en følge av en usunn livsstil. Andre studier har vist at turnusarbeid påvirker de ansattes matvarevalg og måltidsrytme, det kan forhindre regelmessige inntak av måltider og øke småspising. Det er lite forskning rundt kostholdet til arbeidsgruppen, og denne oppgaven skal derfor gjøre en kartlegging av turnusansattes kosthold. Problemstilling: Dekker turnusansattes kosthold næringsstoffanbefalingene? Metode: Det er utført en tverrsnittstudie i forbindelse med denne oppgaven. Data ble samlet inn i januar 2017 fra to sykehjem i Oslo-området. Studien inkluderte kvinner i en alder fra 18- 60 år. For innsamling av data ble det benyttet et kostregistreringsskjema der deltakerne registrerte alt de spiste i 3 dager, to dager på jobb og en fridag. Det ble vedlagt et spørreskjema, der deltakerne svarte på spørsmål angående kjønn, aldersgruppe, aktivitetsnivå og fysisk aktivitet samt høyde og vekt for å finne kroppsmasseindeks. For å se eventuelle kostholds- og vektendringer, ble det inkludert spørsmål om dette. Fra informasjonen i spørreskjemaet ble det opprettet en profil for hver deltaker i ”Kostholdsplanleggeren”, der kostregistreringene også ble ført inn. Dette ga opphav til en oversikt over inntak av ulike næringsstoffer for hver enkelt deltaker. Dataene ble analysert i Excel (Microsoft Office, Excel 2011), og i SPSS (IBM SPSS, versjon 21) ble det utarbeidet grafer og diagrammer. I denne oppgaven presenteres sentralmål som median og spredningen med kvartiler ved skjevfordelte variabler. Resultater: Medianverdien (P50) for utvalget var 1666 kcal/dag (kvartilbredde 451). Inntaket av protein og fett var i øverste anbefalte grense, i motsetning til inntaket av karbohydrat som var i nedre grense for anbefalingene. 10 % er innenfor anbefalingene for mettet fett og 20 % er innenfor anbefalingene for kostfiber. Inntaket av mikronæringsstoffene vitamin D, kalsium, jern, folat og jod er lavt for dette utvalget, der mellom 0 og 30 % dekker sitt behov for daglig inntak. Konklusjon: Turnusansattes kosthold dekker ikke Helsedirektoratets næringsstoffanbefalinger i denne studien. Det er nødvendig at flere studier gjennomføres for å tydeliggjøre problematikken rundt dette temaet.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectKostholdnb_NO
dc.subjectTurnusansattenb_NO
dc.subjectKvantitativ metodenb_NO
dc.titleKartlegging av kostholdet til turnusansatte innen helsesektorennb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal