Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSkjærbekk, Guro Bakkehaug
dc.contributor.authorKollshaugen, Ine Therese
dc.date.accessioned2017-09-20T07:08:00Z
dc.date.available2017-09-20T07:08:00Z
dc.date.issued2017-09-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2455626
dc.description.abstractBakgrunn: En overflod av mat har ført til overvektsepidemi, og til en rekke tilfeller av livsstilssykdommer som en konsekvens av dette. Et uheldig kosthold med et høyt inntak mettet fett og salt, og fysisk inaktivitet øker risikoen for livsstilssykdommer og kardiovaskulær sykdom. Vegetarianere har et lavt inntak mettet fett og kolesterol, og et høyt inntak fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler. Forskning har vist at et slikt kosthold gir lavere risiko for blant annet kardiovaskulær sykdom, livsstilssykdommer og overvekt. Problemstilling: På hvilken måte påvirker forskjellige vegetariske kosthold kolesterol og blodtrykk? Metode: En kvantitativt tilnærmet litteraturstudie hvor det ble innhentet relevante vitenskapelige artikler fra databasene Medline, SPORTdiscus og Cochrane Library. Søkeord som ble benyttet var: ”vegetarian, ”vegan”, ”cholesterol”, ”lipids”, ”blood pressure”, ”hypertension”, ”LDL”, ”HDL”, ”vegetarian diet” og ”vegan diet” . ”Triglycerides” ble benyttet i de første søkene, men ekskludert i senere søk på grunn av manglende relevans for oppgaven. Resultater: Oppgaven har vurdert resultater fra åtte studier, fire tverrsnittsstudier, én randomisert kontrollert studie, én kohortstudie og to meta-analyser. Totalt ble 95 193 mennesker studert. Intervensjonsgruppene eller gruppene som ble observert i observasjonsstudiene var pesceterianere, lakto-ovovegetarianere og veganere. Disse ble sammenlignet med en kontrollgruppe som bestod av omnivorer. Samtlige studier viste bedret kolesterol og blodtrykk hos vegetargruppene, men i tre av studiene ble ikke forskjellen lenger signifikant etter å ha justert for kroppsmasseindeks. Blodtrykket viste en endring mellom -1,7 og -4,7 i diastolisk blodtrykk og mellom -2,6 og -6,9 i systolisk trykk. Kolesterolverdiene viste en forskjell fra -4,1 til -6,1 mmol/L på totalkolesterol og -3,11 til -4,46 i TK:HDL-ratio blant vegetargruppene. Konklusjon: Våre funn viste lavere blodtrykk og kolesterol hos pesceterianere, lakto- og ovovegetarianere, med konsekvent lavest verdier hos veganere.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectPlantebasert kostholdnb_NO
dc.subjectErnæringnb_NO
dc.subjectKolesterolnb_NO
dc.subjectBlodtrykknb_NO
dc.subjectLitteraturstudienb_NO
dc.titleEffekten av vegetariske kosthold på blodtrykk og kolesterolnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal