Biofortification av basismatvarer med betakaroten som tiltak for å øke vitamin A-status i utviklingsland
Abstract
Bakgrunn: Vitamin A-mangel er et utbredt helseproblem i utviklingsland. Spesielt barn og
gravide kvinner er utsatt for mangeltilstand. Konsekvenser av ubehandlet mangel kan være
synstap og død. Som tiltak har betakarotensyntese blitt utviklet i basismatvarer gjennom
biofortification. Biofortification inkluderer utvikling av planter gjennom genmodifisering og
konvensjonell planteavl. Oppgaven undersøker effekten av biofortified kassava, ris og hvit
mais med betakaroten på vitamin A-statusen.
Problemstilling: Kan biofortification av basismatvarer med betakaroten bidra til økt vitamin
A-status i utviklingsland?
Metode: Oppgaven ble gjennomført som en litteraturstudie. Relevant litteratur ble innhentet
via systematisk søk med engelske søkeord i databasene PubMed, Medline via Ovid, samt
Oria. Til sammen ble seks studier vurdert som relevante for oppgaven.
Resultater: Basert på resultatene i studiene viste ikke biofortified basismatvarer å medføre
økt vitamin A-status hos personer i utviklingsland. Derimot ble betakaroten effektivt
absorbert fra tarmen ved optimal og suboptimal vitamin A-status. Videre viste enkelte av
studiene at betakaroten ble omdannet til retinol.
Konklusjon: Det er nødvendig med flere studier for å vurdere om biofortified basismatvarer
med betakaroten vil være et effektivt tiltak for å øke vitamin A-statusen i utviklingsland.
Resultatene legger grunnlag for videre forskning på området.