Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAukner, Carine
dc.contributor.authorDerås, Julie
dc.contributor.authorKristiansen, Stine Bø
dc.date.accessioned2020-05-06T13:06:25Z
dc.date.available2020-05-06T13:06:25Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2653525
dc.description.abstractBakgrunn: Tenårene er en fase i livet hvor kroppen skal vokse og endre seg i betydelig grad. Et kosthold som dekker behovet for næringsstoffer er spesielt viktig for utviklingen i denne perioden, men også for å redusere risikoen for sykdom senere i livet. Den landsdekkende kostholdsundersøkelsen Ungkost 3 viser at inntaket stort sett er i tråd medanbefalingene, med noen unntak. For unge idrettsutøvere stilles det større krav til hvilken mat som inntas, både med tanke på prestasjon, men også vekst og utvikling. Til nå har forskning på området stort sett omhandlet voksne idrettsutøvere og vi vet mindre om kostholdet blant barn og ungdom som driver medidrett. Hensikten med denne studienvar derfor å kartlegge hvorvidtkostholdet til en gruppe unge idrettsutøvere var i tråd med ungkostundersøkelsen.Problemstilling: I hvilken grad er næringsinntaket til en gruppe unge idrettsutøvere i overensstemmelse med resultatene fra Ungkost 3?Metode: Det har blitt gjennomført en tverrsnittsstudie med kostregistrering som målemetode. Utvalget varet bekvemmelighetsutvalg beståendeav 21 gutter i 13-14-årsalderen som tilhører et idrettslag. For innsamling av data ble det benyttet en papirbasert matdagbok hvor deltakerne registrerte mat-og drikkeinntaket i tredager. Alle deltakere i studien haddesamtykke fra foreldre og studien ble godkjent av Norsk senter for forskningsdata (NSD). Gjennomsnittlig energifordeling og næringsstoffinntak for de tre registreringsdagene ble beregnet i Kostholdsplanleggeren. Dataene ble videre bearbeidet i Excel (Microsoft office, Excel 2016). Resultatene er presentert i tabeller med gjennomsnitt og standardavvik.Resultater: For de energigivende næringsstoffene viste resultatene at deltakerne hadde et likt eller høyere inntak av energi, protein, karbohydrater, fett,kostfiber og kolesterol sammenlignet med Ungkost 3. Tilsatt sukker var laveresammenlignet med Ungkost 3. For de ikke-energigivende næringsstoffene viste resultatene at deltakerne hadde et gjennomgående høyere inntak, med unntak av vitamin D og vitamin E.Konklusjon: Denne studien viste atdeltakerne i studien hadde et likt eller høyere inntak av energi, makronæringsstoffer og flere mikronæringsstoffer,mens andelen tilsatt sukker var lavere sammenlignet med Ungkost 3. Utvalget er ikke randomisert og resultatene kan ikke generaliseres til populasjonen. Studien viser imidlertid til tendenser som kan være verdt å utforske nærmere med mer hensiktsmessige metoder. Videre forskning vil derforvære nødvendig.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectIdretten_US
dc.subjectBachelor i ernæringen_US
dc.subjectKostholden_US
dc.subjectUngdomen_US
dc.subjectBarnen_US
dc.subjectFysisk aktiviteten_US
dc.titleEn sammenligning av kostholdet til en gruppe unge idrettsutøvere med resultatene fra Ungkost 3en_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal