I hvilken grad har innovasjon påvirket produksjon av norsk laks de siste 15 årene?
Abstract
Formålet med bacheloroppgaven var å undersøke i hvilken grad innovasjon har påvirket produksjonen av atlantisk laks i oppdrettsnæringen. Vi ønsket å ta for oss produksjonen for å se om den har endret seg de siste 15 årene og om de kan forbedre eller effektivisere seg ved bruk av innovasjon, teknologi, økonomi og vekst. Vårt teoretiske utgangspunkt fokuserer på inkrementell, radikal og disruptiv innovasjon, teknologisk innovasjon, sirkulær økonomi og trafikklyssystemet. I denne oppgaven er det tatt utgangspunkt i eksisterende teorier hentet fra artikler, rapporter og tidligere forskning.
I denne oppgaven er det valgt å benytte kvalitativ metode for å mer innsikt i temaet. Dette valgte vi fordi vi hadde lite bakgrunnsinformasjon til å begynne med og ønsket derfor å utføre dybdeintervjuer. På denne måten fikk vi informasjon som vi ellers ikke ville fått. Resultatene fra forskningen viser at oppdrettsnæringen i dag er innovativ og at respondentene virket i stor grad fornøyd med næringen, men de ser også forbedringspotensialer. Alle er enig om at sjøbasert oppdrett er mest miljøvennlig, og Norge ligger langt fremme når det gjelder teknologiutvikling i landbasert oppdrett. Det er fortsatt flere utfordringer som må løses.