• Bærekraftig kosthold 

      Waage, Lise (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn: Mat er i samspill med helse, klima og miljø. Maten vi spiser og matproduksjon er i dag største årsaken til økt risiko for sykdom, klimaendringer, og miljøbelastninger. Det globale matsystemet må utvikles bærekraftig, ...
    • Diettbehandling av farmakoresistent epilepsi hos barn 

      Gundersen, Astrid Julie; Hamidi, Marve (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn: Bacheloroppgaven har undersøkt om ketogendiett kan ha en positiv effekt hos barn med farmakoresistent epilepsi. Ketogen diett har blir brukt som behandling for pasienter med epilepsi tidlig på 1900-tallet og er ...
    • En kontrollert, ikke-blindet effektstudie vedrørende ernæring for premature barn med fødselsvekt 1500-2000 gram 

      Kleivan, Henriette Louise Molnes; Vindenes, Katrine (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn for oppgaven: I Norge fødes ca 550 barn med fødselsvekt mellom 1500 og 2000 gram hvert år som utgjør i underkant av 1 % av alle barnefødsler. Feil næringsstofftilførsel kan bidra til økt sykelighet og påvirkning ...
    • En sammenligning av kostholdet til en gruppe unge idrettsutøvere med resultatene fra Ungkost 3 

      Derås, Julie; Kristiansen, Stine Bø (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn: Tenårene er en fase i livet hvor kroppen skal vokse og endre seg i betydelig grad. Et kosthold som dekker behovet for næringsstoffer er spesielt viktig for utviklingen i denne perioden, men også for å redusere ...
    • Hvordan ansatte ved skolefritidsordningen kan bidra til å fremme retningslinjene for mat og måltider blant barn 

      Tiller, Susanne (Bachelor thesis, 2021)
      Bakgrunn: Verden står overfor helseutfordringer som domineres av ikke-smittsomme sykdommer som overvekt, hjerte og karsykdommer, diabetes, kreft med mer. Gode kostholdog helsevaner kan motvirke dette. Barn er morgendagens ...
    • Kartlegging av kostholdet til turnusansatte innen helsesektoren 

      Nautnes, Stina; Skaare, Martine (Bachelor thesis, 2017-09-15)
      Bakgrunn: Rundt 33 % av Norges befolkning jobber turnusarbeid. Rapporten "arbeidstid og helse" fra statens arbeidsmiljøinstitutt viser at de som jobber turnus har økt risiko for en rekke livsstilssykdommer, som en følge ...
    • Mat og måltider i barnehagen 

      Ekse, Katrine; Pettersen, Kristina (Bachelor thesis, 2017-09-20)
      Bakgrunn Barn i Norge tilbringer store deler av dagen sin i barnehagen. Maten som inntas i barnehagen utgjør derfor en stor del av barnas totale kosthold. Fordi barnas grunnlag for god helse legges i tidlige barneår har ...
    • Metabolsk syndrom og middelhavskost - en litteraturstudie 

      Handegard, Siv (Bachelor thesis, 2021)
      Bakgrunn: Sykdommer som skyldes vår livsstil er et økende problem både i Norge og resten av verden. Metabolsk syndrom er en samlebetegnelse på en rekke risikofaktorer, som overvekt og fedme, insulinresistens, hypertensjon ...
    • Middelhavsdietten og lipidprofil – en litteraturstudie 

      Haugen, Marte (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn: Hjerte- og karsykdommer er den nest vanligste dødsårsaken i Norge. Risikofaktorer for å utvikle disse sykdommene er blant annet alder, røyking, høyt blodtrykk, overvekt, inaktivitet og høyt kolesterol. Middelhavsdietten ...