Browsing Studentarbeider fra Institutt for helse og trening by Subject "Kosthold"
Now showing items 1-9 of 9
-
Bærekraftig kosthold
(Bachelor thesis, 2019)Bakgrunn: Mat er i samspill med helse, klima og miljø. Maten vi spiser og matproduksjon er i dag største årsaken til økt risiko for sykdom, klimaendringer, og miljøbelastninger. Det globale matsystemet må utvikles bærekraftig, ... -
Diettbehandling av farmakoresistent epilepsi hos barn
(Bachelor thesis, 2019)Bakgrunn: Bacheloroppgaven har undersøkt om ketogendiett kan ha en positiv effekt hos barn med farmakoresistent epilepsi. Ketogen diett har blir brukt som behandling for pasienter med epilepsi tidlig på 1900-tallet og er ... -
En kontrollert, ikke-blindet effektstudie vedrørende ernæring for premature barn med fødselsvekt 1500-2000 gram
(Bachelor thesis, 2019)Bakgrunn for oppgaven: I Norge fødes ca 550 barn med fødselsvekt mellom 1500 og 2000 gram hvert år som utgjør i underkant av 1 % av alle barnefødsler. Feil næringsstofftilførsel kan bidra til økt sykelighet og påvirkning ... -
En sammenligning av kostholdet til en gruppe unge idrettsutøvere med resultatene fra Ungkost 3
(Bachelor thesis, 2019)Bakgrunn: Tenårene er en fase i livet hvor kroppen skal vokse og endre seg i betydelig grad. Et kosthold som dekker behovet for næringsstoffer er spesielt viktig for utviklingen i denne perioden, men også for å redusere ... -
Hvordan ansatte ved skolefritidsordningen kan bidra til å fremme retningslinjene for mat og måltider blant barn
(Bachelor thesis, 2021)Bakgrunn: Verden står overfor helseutfordringer som domineres av ikke-smittsomme sykdommer som overvekt, hjerte og karsykdommer, diabetes, kreft med mer. Gode kostholdog helsevaner kan motvirke dette. Barn er morgendagens ... -
Kartlegging av kostholdet til turnusansatte innen helsesektoren
(Bachelor thesis, 2017-09-15)Bakgrunn: Rundt 33 % av Norges befolkning jobber turnusarbeid. Rapporten "arbeidstid og helse" fra statens arbeidsmiljøinstitutt viser at de som jobber turnus har økt risiko for en rekke livsstilssykdommer, som en følge ... -
Mat og måltider i barnehagen
(Bachelor thesis, 2017-09-20)Bakgrunn Barn i Norge tilbringer store deler av dagen sin i barnehagen. Maten som inntas i barnehagen utgjør derfor en stor del av barnas totale kosthold. Fordi barnas grunnlag for god helse legges i tidlige barneår har ... -
Metabolsk syndrom og middelhavskost - en litteraturstudie
(Bachelor thesis, 2021)Bakgrunn: Sykdommer som skyldes vår livsstil er et økende problem både i Norge og resten av verden. Metabolsk syndrom er en samlebetegnelse på en rekke risikofaktorer, som overvekt og fedme, insulinresistens, hypertensjon ... -
Middelhavsdietten og lipidprofil – en litteraturstudie
(Bachelor thesis, 2019)Bakgrunn: Hjerte- og karsykdommer er den nest vanligste dødsårsaken i Norge. Risikofaktorer for å utvikle disse sykdommene er blant annet alder, røyking, høyt blodtrykk, overvekt, inaktivitet og høyt kolesterol. Middelhavsdietten ...