Samarbeidet mellom politiet og sikkerhetsbransjen
Abstract
Formålet med dette forskningsprosjektet har vært å undersøke hvordan samarbeidet mellom ledelsen i politiet og sikkerhetsbransjen kan forbedre ressursutnyttelsen og utfallet av alvorlige hendelser. Det er flere faktorer som påvirker samarbeidet, vi har valgt å fokusere på krise- og beredskapsledelse, samhandling, samarbeid og profesjonsteori. Utviklingen av politiets og sikkerhetsbransjens oppgaver har pågått de siste tiårene, men har blitt betydelig synlig de siste årene. Denne utviklingen har ført til at politiet blir mindre synlig i gatene og vektere i sikkerhetsbransjen får større ansvar og oppgaver som tidligere har tilhørt politiet. Utviklingen skjer samtidig som at alvorlighetsgraden på kriminalitet øker, og samfunnet er i større grad utsatt for terrorhendelser enn før.
Samarbeidet mellom politiet og sikkerhetsbransjen har aldri vært mer aktuelt enn nå. Hensikten med denne forskningen er å belyse dette fagfeltet, og komme med ny kunnskap, fra et ledelsesperspektiv, på et område med lite tilgjengelig forskning. Vi har benyttet oss av casestudier hvor vi har intervjuet deltakere fra politiet og sikkerhetsbransjen, observert et informasjonsmøte mellom ledere fra politiet, sikkerhetsbransjen og andre aktuelle aktører samt hentet inn aktuelle lover, publikasjoner og meldinger fra stortinget i en dokumentinnsamling. På bakgrunn av datainnsamlingen og de nevnte faktorene som påvirker samarbeidet ønsker vi å bidra til å utvikle kunnskapen og forståelsen for samarbeidet, og på denne måten potensielt forbedre utfallet av alvorlige hendelser.
De viktigste funnene fra vår forskning handler om arbeidet som skjer før en alvorlig hendelse inntreffer og evalueringer som skjer i etterkant av en alvorlig hendelse. Vi har sett på faktorer som fremmer og/ eller hemmer samarbeidet mellom partene. Kommunikasjon og informasjonsflyt bærer tydelige preg av ineffektivitet. Det er et sterkt behov for en større arena hvor partene kan diskutere, drøfte og evaluere, på et høyere nivå. Mangel på felles planverk, øvelser og retningslinjer hemmer samarbeidet, og vil i lengden kunne ha farlige konsekvenser for utfall av fremtidige alvorlige hendelser. Videre peker funn mot juridiske rammeverk som en hemmende faktor i samarbeidet mellom partene. Lover og forskrifter om personvern gjør at informasjonsdelingen går tregt, og vekteres manglende vern fører til dårligere utførelser av oppgaver. Vi har ved slutten av vår oppgave kommet med flere tiltak rettet mot ledelsen i politiet og sikkerhetsbransjen, som vi håper kan inspirere ledelsene til å tilpasse seg og åpne seg for et forbedret forslag til samarbeid.
Vi har under prosessen hatt store vanskeligheter med å få tak i deltakere fra både sikkerhetsbransjen og spesielt fra politiet. Ved å ta i bruk flere metoder for datainnsamling håper vi å få dekket manglende informasjon. Likevel kan oppgavens gyldighet og validitet påvirkes av disse årsakene. Populasjonen i forskningen er begrenset til Oslo politidistrikt, som er det største distriktet i Norge. Funnene i forskningen kan derfor ikke være overførbart til de andre respektive aktørene på landsbasis. Derimot kan funnene kaste lys over utfordringer som kan oppstå ved slike samarbeid.