HB15
Abstract
”La beboerne på sykehjemmene være like viktig som gjestene på restaurantene” sier
Heidi Aagaard i et intervju med Fredrikstad blad i september 2015.
Omsorg- og helsetjenesten må samarbeide med kokkene. Maten må leveres fra
kokkene og til sluttbruker. Det er mange gode løsninger på bedre kost- og
næringsinnhold i maten de eldre får server. Jeg tror allikevel at det ikke kun er dette
det står på. Vi må skaffe nok ressurser og mennesker med nok kunnskap slik at vi
ikke gjør de eldre sykere enn det de faktisk er. Vi må gi de muligheten til å ta mer del
i sin egen hverdag.
- 5 av 5 respondenter sikter til media og aviser når de har et negativt syn på
aldershjem slik de er utformet i dag.
- 2 av 5 påpeker viktigheten av helsefagarbeidere og mener at fokuset på å få flinke
folk i arbeid ligger på grunnskolen.
- 3 av 5 nevner mat som en viktig resurs. (5 av 5 sier seg enig)
- 5 av 5 synes HB15 er en god idé.
- 1 av 5 er noe skeptisk i henhold til funksjon og sykdom.
Mitt forslag er å endre kantine- og måltidsmønsteret til Gressvik sykehjem i
Fredrikstad. De eldre skal selv få bestemme når de skal spise middag og de skal selv
få bestemme hva de ønsker å spise.
Beboerne på sykehjemmet skal kunne velge om de vil spise middagen sin på rommet
sitt, i fellesstuen eller i sykehjemmets egen restaurant der maten blir laget på stedet.
En restaurant for alle mennesker i alle aldere. Et sted man kan samles for å nyte et
bedre måltid og prate. Prate om hverdagen og fortelle historier. Historier om
gamledager og hvordan ting en gang så ut. Ting som har forandret seg og ting som er
bevart. Målet er å bevare humøret, selvstendigheten og det sosiale felleskap.