Trygg i byen
Abstract
I denne bacheloroppgaven har jeg sett på årsaker til at barnefamilier i Oslo sentrum velger å flytte til ytre by eller flytte ut av byen før barna begynner på skolen. Jeg har ønsket å se nærmere på barns grunnleggende behov for trygghet og hvordan jeg kan bruke denne kunnskapen til å skape gode hjem å vokse opp i. Prosjektet har handlet om å skape rom som er tilrettelagt for at barn skal kunne føle seg trygge.
Oslo kommune har i mange år jobbet mot å vitalisere Kvadraturen og mot å åpne byen ut mot fjorden. Å legge opp til at flere kan bo, jobbe og leve på samme sted vil gjøre at flere bruker byen og til at det blir mere liv. Oppgaven tar for seg Kavaleristallen i Myntgata 2, et kvartal som opprinnelig var staller og kaserner for militære avdelinger tilknyttet Akershus festning.
Jeg har jobbet med denne overordnede problemstillingen: "Kan interiørarkitektur legge til rette for at flere barnefamilier velger å bli boende i Oslo Sentrum?"
Med denne oppgaven ønsker jeg å se på om jeg som interiørarkitekt kan gjøre noe for å forhindre denne utflyttingen. Jeg ønsker å presentere en løsning på hvordan man kan tenke alternativt i utformingen ev en bolig med tanke på trygghet for barn. Gjennom trygghet oppnår barn tilknytning og gjennom tilknytning oppnås identitet.
Oppgavens omfang strekker seg over to boenheter i to forskjellige etasjer, en til krav om generell brukbarhet og en til krav om universell utforming. Hoveddelen av oppgaven baserer seg på rapporten "Bo- og flyttemotiver blant barnefamilier i Oslo" som er en rapport gjennomført på oppdrag for Plan- og byggetaten i Oslo. Jeg har også jobbet med en tilknytningsmodell som heter "Trygghetssirkelen" som det jobbes med innen psykologi.