Hva inneholder matpakken til barnehagebarn, og hva trenger de egentlig?
Abstract
Bacheloroppgaven tar utgangspunkt i Helsedirektoratets anbefalinger for kosthold og ernæring, samt UNGKOST-2000 for å sammenligne med tidligere større studier om barn og deres matpakker (1). Problemstillingen i oppgaven er; “Hva inneholder matpakkene som foreldrene sender med barna sammenliknet med Helsedirektoratets anbefalinger for barn mellom 3 og 6 år, med hensyn til totalt energiinntak, makronæringsstoffer og mikronæringsstoffene jern og D-vitamin?”. Barnehagebarns matpakker er ikke undersøkt tidligere, og problemstillingen ble utarbeidet for å gi ett innblikk av hvordan dette er i dag. Metoden som ble valgt for studien er observerende tverrsnittstudie, med bruk av virkemidler som spørreskjema og fotografi. Innledningsvis i oppgaven er en teoridel hvor vi tar opp emner om matpakker og måltider i barnehager, helsebegreper og Helsedirektoratets anbefalinger for kosthold og ernæring. Videre forklarer vi funksjon og behovet for makro- og mikronæringsstoffer. Utvalget til studien er hentet fra to barnehager, i to ulike fylker i Norge. Det var 33 foresatte som takket ja til å delta i studien og svarte på spørreundersøkelsen. Sammenlagt var det 28 matpakker som ble observert (vedlegg 2 og 3). Matpakkene hadde et tilstrekkelig innhold av makro- og mikronæringsstoffer i form av karbohydrater, proteiner og totalt fett. Mettet fett skilte seg ut ved et for høyt inntak. Med bakgrunn og funn gjort i UNGKOST-2000 er fokuset rettet mot mikronæringsstoffene jern og vitamin D. Studien vår viser et utilstrekkelig inntak av vitamin D, mens jern var tilstrekkelig i motsetning til resultatene fra UNGKOST-2000. Andre vitaminer og mineraler hadde i gjennomsnitt et tilstrekkelig inntak, med unntak av vitamin C og kalsium