Hvilke faktorer medvirker ved nordmenns valg av ølmerke?
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/161555Utgivelsesdato
2013-12-11Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Vi har i denne oppgaven undersøkt nordmenns forbruksvaner innenfor produktkategorien øl.
Vi anså dette temaet som svært interessant, da forbrukerne ikke kan benytte tradisjonell
markedsføring, som eksempelvis reklame, som en medvirkende faktor i deres
beslutningsprosess. Vi ønsket dermed å undersøke hvilke konkrete faktorer forbrukerne
vektlegger i denne beslutningsprosessen. Det har vært svært begrenset med forskning på dette
temaet, både i Norge og i utlandet, og dette medførte at interessen for temaet økte ytterligere.
På grunnlag av dette utarbeidet vi følgende problemstilling:
Hvilke faktorer medvirker ved nordmenns valg av ølmerke?
For å undersøke problemstillingen utarbeidet vi tre uavhengige variabler, som skulle måle den
avhengige variabelen ”valg av ølmerke”. De uavhengige variablene vi utarbeidet, og som vi
antok hadde stor forklaringskraft på nordmenns valg av ølmerke var: merkenavn, pris og
smak. For å innhente data til undersøkelsen benyttet vi oss av et kvantitativt
forskningsopplegg, der vi utformet et spørreskjema hvor 164 inngikk som gyldige
respondenter. Det teoretiske utvalget besto av kvinner og menn mellom 20 og 30 år, bosatt i
byer og tettsteder på Østlandet. Den innsamlede dataen ble benyttet som grunnlag for de
videre analysene vi gjennomførte i statistikkprogrammet SPSS.Resultatene som fremkom av undersøkelsen indikerte at de tre uavhengige variablene hadde
en begrenset forklaringskraft på respondentenes valg av ølmerke. Merkenavn hadde kun en
signifikant sammenheng med den avhengige variabelen ved respondentenes valg av
favorittølmerke. Det fremkom videre at pris ikke hadde noen signifikant sammenheng med
respondentenes valg av ølmerke. Til slutt fremkom det at smak hadde en sterkere
sammenheng med den avhengige variabelen enn vi først antok, og det viste seg også at denne
variabelen hadde sterkest forklaringskraft på respondentenes valg av favorittølmerke.