dc.contributor.author | Holmemo, Carina Wiker | |
dc.contributor.author | Pedersen, Marie Skov | |
dc.date.accessioned | 2017-09-20T13:56:34Z | |
dc.date.available | 2017-09-20T13:56:34Z | |
dc.date.issued | 2017-09-20 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2455836 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Vitamin A-mangel er et utbredt helseproblem i utviklingsland. Spesielt barn og
gravide kvinner er utsatt for mangeltilstand. Konsekvenser av ubehandlet mangel kan være
synstap og død. Som tiltak har betakarotensyntese blitt utviklet i basismatvarer gjennom
biofortification. Biofortification inkluderer utvikling av planter gjennom genmodifisering og
konvensjonell planteavl. Oppgaven undersøker effekten av biofortified kassava, ris og hvit
mais med betakaroten på vitamin A-statusen.
Problemstilling: Kan biofortification av basismatvarer med betakaroten bidra til økt vitamin
A-status i utviklingsland?
Metode: Oppgaven ble gjennomført som en litteraturstudie. Relevant litteratur ble innhentet
via systematisk søk med engelske søkeord i databasene PubMed, Medline via Ovid, samt
Oria. Til sammen ble seks studier vurdert som relevante for oppgaven.
Resultater: Basert på resultatene i studiene viste ikke biofortified basismatvarer å medføre
økt vitamin A-status hos personer i utviklingsland. Derimot ble betakaroten effektivt
absorbert fra tarmen ved optimal og suboptimal vitamin A-status. Videre viste enkelte av
studiene at betakaroten ble omdannet til retinol.
Konklusjon: Det er nødvendig med flere studier for å vurdere om biofortified basismatvarer
med betakaroten vil være et effektivt tiltak for å øke vitamin A-statusen i utviklingsland.
Resultatene legger grunnlag for videre forskning på området. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.rights | Navngivelse 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no | * |
dc.subject | Ernæring | nb_NO |
dc.subject | Biofortifikasjon | nb_NO |
dc.subject | Vitamin A | nb_NO |
dc.subject | Basismatvarer | nb_NO |
dc.subject | Litteraturstudie | nb_NO |
dc.title | Biofortification av basismatvarer med betakaroten som tiltak for å øke vitamin A-status i utviklingsland | nb_NO |
dc.type | Bachelor thesis | nb_NO |