Frisklivsarbeid rettet mot barn og unge
Abstract
Bakgrunn
Studiens hensikt har vært å belyse hvilke arbeidsmetoder de ansatte på frisklivssentraler
bruker for å redusere overvekt blant barn og unge. Vi ønsket å se på hvorfor de har valgt å
etablere et tilbud og hvordan de jobber.
Problemstilling
På hvilken måte arbeider frisklivssentraler for å redusere overvekt hos barn og unge fra 0-18
år?
Teori
Overvekt og fedme i barneårene gir en betydelig økt risiko for overvekt og fedme i voksne
alder og kan føre til en rekke fysiske og psykiske helsekonsekvenser. Dette krever
kommunale tiltak med vekt på forebyggende helsestrategier for å jevne ut sosiale
helseforskjeller, risiko for sykdom og for å spare samfunnet for store utgifter til helsestell.
Metode
Oppgavens tilnærming er kvalitative semi- strukturert forskningsintervju. Ansatte på 5
frisklivssentraler ble intervjuet.
Resultat
Resultatet i denne studien viste 4 ulike resultater delt inn i 4 kategorier. Hvordan
frisklivssentralene har utviklet sine tilbud, hvordan de jobber med fysisk aktivitet, hvordan de
jobber med kosthold og hvordan de jobber med motivasjon.
Avslutning
Livsstilsendring er en prosess som krever en helhetlig tilnærming. Lekbaserte aktiviteter og
økt hverdagsaktivitet, tilpassede kostholdskurs med små delmål og metoder som gir
motivasjon og mestring er virkemiddel som bør brukes i frisklivssentralens tilbud for barn og
unge med overvekt.