Jodstatus blant gravide kvinner i Europa
Abstract
Bakgrunn: Jodmangel er et folkehelseproblem på verdensbasis. I europeiske land er mild til moderat jodmangel vanlig. Selv mild til moderat jodmangel er alvorlig hos gravide kvinner for utviklingen av fosteret. Det ser ut til at mild til moderat jodmangel under graviditet er satt i sammenheng med atferdsproblematikk, lese- og skrivevansker samt manglende nevrologisk utvikling. Formålet med oppgaven var derfor å undersøke jodstatus blant gravide kvinner i Europa.
Problemstilling: Hvordan er jodstatus blant gravide kvinner i Europa?
Metode: Metoden som benyttes er en litteraturstudie som belyser gravide kvinnes jodstatus i ulike europeiske land. De inkluderte studiene måtte være landsdekkende. Innhenting av data er gjort ved litteratursøk i PubMed.
Resultat: Det ble inkludert studier fra 13 ulike europeiske land. Jodstatus ble målt ved urinprøve og landets status ble vurdert ut ifra median. Island og Sveits var innenfor WHO sin anbefaling for urinenes jodkonsentrasjon (UIC) blant gravide kvinner. Studiene fra tre land, Spania, Belgia og Danmark, hadde median under ønskelig nivå, men som ikke kunne kvalifiseres som mangel. Syv land: Sverige, Albania Østerrike, Portugal, Latvia, Norge og Irland hadde median UIC som defineres som mild mangel. Ukraina var det eneste landet som hadde median innenfor alvorlig mangel.
Konklusjon: Jodstatus blant gravide kvinner i Europa kan klassifiseres til mild mangel. Selv mild jodmangel kan få konsekvenser for barnets nevrologiske- og kognitive utvikling. Hvert enkelt land bør derfor følge WHO sin anbefaling om systematiske målinger av jodstatus i befolkningen.
Stikkord: Jodstatus, gravid, europeiske kvinner