Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHjelvik, Stine Nesset
dc.contributor.authorBygmester-Boym, Henriette Elverud
dc.date.accessioned2018-10-03T07:03:21Z
dc.date.available2018-10-03T07:03:21Z
dc.date.issued2018-10-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2566009
dc.description.abstractBakgrunn: Målet er å undersøke hvordan et kosthold basert på kostrådene fra Helsedirektoratet vil påvirke kroppssammensetningen til friske voksne. Et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk, begrensede mengder bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt og begrensede mengder salt og sukker er anbefalt for den generelle, friske befolkningen i Norge. Det er også anbefalinger som fremmes for de som er i risikosonen for livsstilssykdommer. Nysgjerrigheten for temaet dukket opp etter en forelesning om kostrådene, der ønsket om å lære fra seg de enkle, evidensbaserterte rådene ble stort. Problemstilling: «Hvordan vil en kostintervensjon over ni uker, med utgangspunkt i kostrådene til helsedirektoratet, påvirke vekt, midje- og hoftemålet til friske individer med KMI > 25?» Metode: Denne studien har en kvantitativ tilnærming, med åpen intervensjonsstudie som studiedesign. Studiens hensikt er å måle effekten av helsedirektoratets anbefalte kostråd kombinert med fokus på vaneendring og bevisstgjøring, uten fokus på kaloritelling. To antropometriske målinger, pre- og post intervensjon, ble brukt som vurderingsgrunnlag for effekten av intervensjonsperioden. Effektmålene inkluderer vekt i kg, fettprosent, vannprosent, muskelmasse i kg og visceralt fett. Disse ble registrert med Tanita vekt. I tillegg ble høyde, midje- og hoftemål innhentet. Med utgangspunkt i effektmålene ble KMI regnet ut. Utvalget bestod av 13 frivillige voksne, fire menn og ni kvinner, med en KMI > 25. Alle deltakerne startet intervensjonen samtidig. Resultat: Intervensjonen viser at det er signifikant forskjell på midjemål, hoftemål og visceralt fett. Deltakerne rapporterte at de følte seg bedre etter intervensjonen, med mer kunnskap og større bevissthet i forhold til mat. Konklusjon: Studien konkluderer med at det kan være gunstig å fokusere på vaneendring og bevisstgjøring når man vil ha en endring i kroppssammensetning. Ved å følge et kosthold som baserer seg på kostrådene over ni uker, kan man se signifikante forskjeller på kroppssammensetningen. Denne intervensjonen passer for personer som er klare for å gjøre en endring, og som er villige til å jobbe selvstendig uten mye oppfølgning.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectLivsstilsendring og folkehelsenb_NO
dc.titleEndring i kroppssammensetning ved kostintervensjonnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal