Hvordan motivere seniorer til å lære ny teknologi?: En studie om organisatorisk tilrettelegging
Abstract
Dagens samfunn utvikler seg i et ekstremt høyt tempo, med en kompleksitet større enn noen gang før. Ny teknologi tar en større og større del av vår hverdag og er blitt en integrert del av samfunnet. Norge står også overfor en demografisk utvikling hvor eldre utgjør en stadig større andel av befolkningen. I lys av dagens teknologiske endringer ble vi nysgjerrige på hvordan de eldre arbeidstakerne påvirkes. Vi anser viktigheten av at eldre arbeidstakere henger med i den teknologiske utviklingen som stor, da det rent enkelt ikke er et alternativ for hverken ung eller gammel å la hver. Norge har også et økt behov for arbeidskraft, og å motivere seniorer i arbeidslivet til å lære ny teknologi vil derfor ikke bare være av organisatorisk vinning, det vil komme hele samfunnet til gode. Disse tanker og refleksjoner førte oss til følgende problemstilling:
“Hvordan kan organisasjonen tilrettelegge for seniorenes motivasjon til å lære ny teknologi?”
I henhold til problemstillingen og den nye kunnskapen vi ønsket å tilegne undersøkelsen, anså vi en kvalitativ tilnærming og et fenomenologiskt forskningsdesign som å være mest hensiktsmessig. Datamaterialet ble innsamlet gjennom kvalitative individuelle dybdeintervjuer og en semistrukturert intervjuguide. Intervjuguiden tok utgangspunkt i teoriens oppbygging; de tre forskjellige skiftene som skjer ved økt alder. Vi undersøkte altså hvordan skiftet i kognitive evner, tidsperspektiv og ytelsesfaktorer påvirker seniorenes motivasjon til å lære ny teknologi.
Etter gjennomførte intervjuer satt vi igjen med en stor mengde detaljert informasjon, som videre gav oss et godt utgangspunkt for analyse og drøfting. Resultatene peker i hovedsak på at ledelse og tilpasset læringsmetodikk spiller en avgjørende rolle i denne forbindelse.