Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSkjerve, Hilde
dc.contributor.authorWaage, Lise
dc.date.accessioned2020-05-06T12:25:24Z
dc.date.available2020-05-06T12:25:24Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2653515
dc.description.abstractBakgrunn: Mat er i samspill med helse, klima og miljø. Maten vi spiser og matproduksjon er i dag største årsaken til økt risiko for sykdom, klimaendringer, og miljøbelastninger. Det globale matsystemet må utvikles bærekraftig, for å møte globale utfordringer knyttet til klimaendringer, befolkningsvekst og for å nå FNs bærekraftmål. Dette kan skje ved en endring i kostholdet til mat med lavere klimapåvirkninger, og ved å redusere klimapåvirkningene fra matproduksjon. Formålet med denne oppgaven er å undersøke hva et bærekraftig kosthold innebærer, både fra et globalt og nasjonalt perspektiv. Problemstilling: Hva innebærer et bærekraftig kosthold, globalt og nasjonalt? Metode: Det er benyttet litteratur søk som metode, i tillegg til at oppgaven tok utgangspunkt i to store rapporter om bærekraftig kosthold. Resultat: To rapporter og seks studier ble inkludert. Det er konsensus om at et bærekraftig kosthold innebærer et skifte til et sunt kosthold, bestående av en større andel plantebasert mat, og mindre animalske matvarer (AM). Vegetabilier har lavere klimapåvirkning enn AM. Optimalt inntak av frukt og grønnsaker er omtrent 500 gram/dag, og optimalt inntak av AM varierer i studiene fra 0-500 gram/uke ut ifra ulike forhold. Globalt sett må inntaket av frukt og grønnsaker dobles, og kjøttinntaket må mer enn halveres. I Norge må inntaket av frukt og grønnsaker økes til 500g/dag, og kjøttinntaket må reduseres. Redusert matsvinn er også nødvendig for å redusere miljøbelastninger fra matsystemer. Konklusjon: Et bærekraftig kosthold består hovedsakelig av plantebasert mat, med høyt inntak av frukt, bær, grønnsaker, belgvekster og grove kornprodukter, moderate mengder fisk, og lite mengder kjøtt. For at dagens kosthold skal være bærekraftig, må særlig inntaket av frukt og grønnsaker økes, og kjøttinntaket må reduseres.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectBærekraften_US
dc.subjectKostholden_US
dc.subjectErnæringen_US
dc.subjectKlimaendringeren_US
dc.titleBærekraftig kostholden_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal