Show simple item record

dc.contributor.advisorSkjerve, Hilde
dc.contributor.authorHaugen, Marte
dc.date.accessioned2020-05-06T12:49:29Z
dc.date.available2020-05-06T12:49:29Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2653521
dc.description.abstractBakgrunn: Hjerte- og karsykdommer er den nest vanligste dødsårsaken i Norge. Risikofaktorer for å utvikle disse sykdommene er blant annet alder, røyking, høyt blodtrykk, overvekt, inaktivitet og høyt kolesterol. Middelhavsdietten har vist å kunne redusere forekomsten av hjerte- og karsykdommer, og blir ofte beskrevet som en «hjertevennlig» diett. Hensikten med denne bacheloroppgaven er å vurdere i hvilken grad middelhavsdietten påvirker lipidprofilen hos friske personer eller personer med høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Problemstilling: «I hvilken grad påvirker middelhavsdietten lipidprofilen?» Metode: En litteraturstudie der det ble innhentet relevant litteratur gjennom et systematisk litteratursøk i MEDLINE og PubMed. Seks vitenskapelige artikler ble inkludert, da de ble ansett som relevante for problemstillingen, imøtekom inklusjons- og eksklusjonskriterier og ble ansett for å ha god metodisk kvalitet. Resultater: Oppgaven har vurdert resultatene fra seks studier; tre tverrsnittstudier, to RCT-er og en systematisk oversikt. Studiene indikerer at middelhavsdietten kan ha gunstige effekter på lipidprofil. Tre av fem studier fant statistisk signifikant lavere totalkolesterol, fire av seks studier fant statistisk signifikant høyere HDL-kolesterol, to av fem studier fant statistisk signifikant lavere LDL-kolesterol og tre av fem studier fant statistisk signifikant lavere triglyserider blant dem med høy overholdelse av middelhavsdietten sammenlignet med lav, eller ved en intervensjon med middelhavsdietten sammenlignet med en kontrolldiett. Ingen av studiene indikerte at middelhavsdietten hadde noen negativ virkning på lipidprofilen. Konklusjon: Basert på resultatene ser det ut til at middelhavsdietten kan ha en positiv virkning på lipidprofilen hos friske personer eller personer med høy risiko for hjerte- og karsykdommer. Resultatene fra studiene er imidlertid ikke entydige, og det trengs mer forskning for å kunne konstatere at middelhavsdietten virker gunstig på lipidprofilen og hvilke blodlipider dietten påvirker.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectBachelor i ernæringen_US
dc.subjectErnæringen_US
dc.subjectKostholden_US
dc.subjectKolesterolen_US
dc.subjectHjerte- og karsykdommeren_US
dc.subjectForebyggingen_US
dc.titleMiddelhavsdietten og lipidprofil – en litteraturstudieen_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal