Hvilke forutsetninger må ligge til grunn for at autonome team skal lykkes?
Abstract
I mars 2020 gikk verden i lockdown som en konsekvens av den pågående pandemien, noe som førte til store endringer og en ny hverdag for mange. Hjemmekontor med Teams og Zoom har blitt den nye normalen, og det forskes stadig på hvordan bedrifter kan tilpasse seg det nye arbeidslivet. I en tid der det er utfordrende for ledere å ha oversikt over alle ansatte på hjemmekontor, kan autonome team være en fordelaktig måte å organisere ansatte på. Autonome team krever mindre ekstern ledelse og blir i økende grad brukt. Derfor valgte vi å undersøke denne type team nærmere.
Grunnet oppgavens størrelse, avgrenset vi forutsetningene til tillit og psykologisk trygghet. Formålet med oppgaven var å gå i dybden på hvorfor disse forutsetningene er viktige for autonome team, og hvordan det kan legges til rette for utviklingen av disse. Vi utformet derfor problemstillingen; “Hvilke forutsetninger må ligge til grunn for at autonome team skal lykkes?”. For å besvare problemstillingen utformet vi fire forskningsspørsmål; “Hvorfor er tillit en viktig forutsetning for autonome team?”, “Hvordan legge til rette for utvikling av tillit?”, “Hvorfor er psykologisk trygghet viktig for at autonome team lykkes?”, og “Hvordan legge til rette for utvikling av psykologisk trygghet?”.
Vi innhentet data gjennom kvalitative intervjuer med både forskere, ledere og medlemmer av autonome team. I tillegg til intervjuer, gjorde vi et omfattende litteratursøk. Gjennom disse metodene fikk vi en bedre forståelse for hva vi anser som viktige forutsetninger for at autonome team skal lykkes. Både teorien og empirien legger vekt på viktigheten av tillit og psykologisk trygghet for å lykkes med autonome team. Tillit er en viktig forutsetning siden det muliggjør at autonome team arbeider selvstendig uten unødvendig involvering av ledelsen. Psykologisk trygghet er en viktig forutsetning fordi det bidrar til økt kunnskapsdeling og læring, siden medlemmene tør å komme med forslag eller sier ifra om feil under prosessen. Det kan legges til rette for utviklingen av tillit gjennom åpenhet, forståelse og smidige arbeidsmetoder. Psykologisk trygghet kan tilrettelegges gjennom at lederen ufarliggjør feil og støtter teamet, og ved at teamet blir kjent, avklarer forventninger og spilleregler til hverandre.