Fjernledelse og Hjemmekontor
Abstract
Bakgrunn
Formålet ved studien har vært å se på hvordan ledere oppfatter omstillingen til fjernledelse og på hvilken måte det har påvirket det psykososiale arbeidsmiljøet under pandemien. I tillegg til hvilke virkemidler og tiltak som er satt i gang med fokus på ansattes helse, og på hvilken måte dette kan brukes i en «normal» arbeidshverdag etter pandemien.
Problemstilling
Oppgavens formål tar utgangspunkt i skiftet fra normal arbeidsdag til fjernledelse på hjemmekontor under koronapandemien, hvor vi ser på hvilken virkning dette skiftet har hatt for arbeidsmiljø, helse, motivasjon, og kommunikasjon både faglig og sosialt.
Problemstillingen blir derfor som følgende: «På hvilken måte har skiftet fra normal arbeidsdag til fjernledelse på hjemmekontor under koronapandemien, etter en leders oppfatning, påvirket arbeidsmiljø, helse, motivasjon, og kommunikasjon både faglig og sosialt?».
Metode
I oppgaven falt valget på å bruke kvalitativ metode for å belyse problemstillingen. Videre forholdt vi oss til et semistrukturert intervju, som ble brukt til å intervjue fem ulike ledere ved forskjellige virksomheter og bedrifter.
Resultat
De viktigste temaene for resultatene ble delt inn i fem deler for å svare på problemstillingen: Lederstil og omstilling til fjernledelse, hvordan tilrettelegge for helsefremmende arbeid og tiltak, autonomi, kompetanse og tilhørighet samt virkning av fjernledelse på motivasjon og egeninnsats, og virkning av fjernledelse på kommunikasjon
Konklusjon
Lederne bruker gode virkemidler og tiltak for å tilrettelegge for et godt psykososialt arbeidsmiljø på hjemmekontor, likevel kan funnene tyde på at det er individuelt hvorvidt fjernarbeid oppleves som positivt eller negativt.