Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSkjerve, Hilde
dc.contributor.authorHauge, Ida Victoria
dc.contributor.authorTræet, Rikke
dc.date.accessioned2021-10-26T12:01:46Z
dc.date.available2021-10-26T12:01:46Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2825714
dc.description.abstractInnledning: Spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse som har stor og alvorlig utbredelse innen idretten. Hensikten med oppgaven er a se narmere pa spiseforstyrrelser som er forbundet med idrett, hvordan de oppstar og hva som kan vare utlosende risikofaktorer for a utvikle en spiseforstyrrelse. Problemstilling: “Hvilke arsaksforhold og utlosende risikofaktorer kan fore til utvikling av en spiseforstyrrelser hos kvinnelige idrettsutovere?” Metode: I denne bacheloroppgaven ble det benyttet et systematisk litteratursok som tilnarmingsmetode. Metoden omfatter a soke i elektroniske databaser for a fremskaffe vitenskapelige forskningsartikler om temaet, og hensikten er a vurdere, evaluere og sammenkoble informasjonen. Resultat: Studiene som er benyttet i oppgaven tar for seg ulike risikofaktorer og arsaksforhold som har blitt foreslatt til a kunne bidra til utviklingen av en spiseforstyrrelse. Studiene avdekker at kvinnelige eliteutovere har storre risiko for a utvikle en spiseforstyrrelse enn ikke-eliteidrettsutovere. Slanking, utovere som utforer idretter som favoriserer tynn kropp eller form, hoyt fokus pa kraft til vekt ratio og idretter som benytter vektkategorier blir nevnt som viktige risikofaktorer for spiseforstyrrelser. Foruten slanking og idrettsgren vises det til andre risikofaktorer som personlighetsfaktorer, hyppig vektvariasjon, lav selvtillit, sosialt press, kroppsmisnoye og pubertetsendring. Studiene viser ogsa til en rekke sportspesifikke risikofaktorer som tidlig start av spesifikk trening, press for vekttap, okt prestasjon, skader, overtrening og darlig coaching atferd. Konklusjon: Hovedfunnene viser at det kan vare flere utlosende risikofaktorer og arsaksforhold for utviklingen av spiseforstyrrelser. Basert pa funnene i denne studien kommer det frem at press i idrett, idretter som fremhever tynnhet, darlig coaching atferd, a vare pa diett, samt kroppsmisnoye kan alle vare arsaker og utlosende faktorer for kvinnelige utovere. Det er imidlertid vanskelig a fastsla hva som er arsaken for kvinnelige idrettsutovere siden utviklingen av spiseforstyrrelser vil som regel vare en kombinasjon av psykologiske, biologiske og sosiokulturelle arsaksforhold. Ut ifra litteraturer vi har lest, er det et behov for mer forskning omkring tema spiseforstyrrelser i idretten, og det er derfor ikke mulig a gi et entydig svar.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectSpiseforstyrrelseren_US
dc.subjectIdrettsutøvereen_US
dc.subjectLitteraturstudieen_US
dc.subjectFysisk aktivitet og ernæringen_US
dc.titleSpiseforstyrrelser i idrettenen_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal