Hvordan ansatte ved skolefritidsordningen kan bidra til å fremme retningslinjene for mat og måltider blant barn
Abstract
Bakgrunn: Verden står overfor helseutfordringer som domineres av ikke-smittsomme sykdommer som overvekt, hjerte og karsykdommer, diabetes, kreft med mer. Gode kostholdog helsevaner kan motvirke dette. Barn er morgendagens voksne og forskning viser at kostholdsvaner som etableres i ung alder danner utgangspunktet for vanene også i voksenlivet. Derfor er det spesielt viktig å etablere matglede og sunne kostholdsvaner blant barn, og tiltak rettet mot måltider i skolen er et satsningsområde. For å støtte oppunder dette arbeidet har Helsedirektoratet utarbeidet retningslinjer for mat og måltider i skolen som også gjelder for skolefritidsordninger (SFO). SFO spiller en sentral rolle i dette arbeidet som en tilbyder av et daglig felles måltid til barn. Fokuset for oppgaven er SFO ansattes sin rolle i denne forbindelse.
Problemstilling: I hvilken grad kjenner ansatte ved skolefritidsordninger til retningslinjene for mat og måltider i skolen, hvordan vurderer de sin egen rolle og hvordan legge til rette for å fremme retningslinjene blant barn?
Metode: Oppgaven ble gjennomført som en kvantitativ tverrsnittstudie med spørreskjema som metode for datainnsamling. Det ble benyttet en strategisk utvelgelse av deltakere gjennom personlig rekruttering og snøballmetoden. Datainnsamlingen ble gjennomført i perioden 11. februar til 26. februar 2021.
Resultater: Totalt 55 deltakere (67 % kvinner) gjennomførte spørreundersøkelsen. Resultatene fra undersøkelsen viste at de fleste ansatte ser verdien av måltidet i SFO, selv om få gir uttrykk for at de faktisk kjenner til retningslinjene fra Helsedirektoratet. Deltakerne etterlyser mer utdanning og mange forbinder i dag måltider med stress. Til tross for at funnene ikke synes å kunne generaliseres, blant annet grunnet det begrensede antallet deltakere i undersøkelsen, peker funnene på behov som også gjennomgående etterlyses i teorien.
Konklusjon: Retningslinjene for mat og måltider i skolen er i liten grad kjent blant de ansatte ved SFO. De ansatte synes likevel å ha et bevisst forhold til et ansvar for å etablere mat og måltidsvaner blant barn. Kompetanseheving, tydeligere kommuniserte forventninger og flere ressurser synes å være tiltak som gjør at de ansatte kan realisere mer av dette ansvaret. Dette vil legge til rette for å fremme retningslinjene blant barn.