Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAukner, Carine
dc.contributor.authorHandegard, Siv
dc.date.accessioned2021-11-02T10:04:46Z
dc.date.available2021-11-02T10:04:46Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2827231
dc.description.abstractBakgrunn: Sykdommer som skyldes vår livsstil er et økende problem både i Norge og resten av verden. Metabolsk syndrom er en samlebetegnelse på en rekke risikofaktorer, som overvekt og fedme, insulinresistens, hypertensjon og dyslipidemi som til sammen gir høy risiko for blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes og en del typer kreft. Forekomsten av tilstanden har økt kraftig i Norge. Å finne gode strategier for både forebygging og behandling av metabolsk syndrom, vil man samtidig forebygge utviklingen av de overnevnte sykdommene og vil derfor være av stor betydning både for de rammede og for samfunnet. Problemstilling: «I hvilken grad kan middelhavskosthold benyttes i primær- og sekundærforebyggingen av metabolsk syndrom?» Metode: Det ble valgt å gjennomføre en litteraturstudie for å besvare oppgavens problemstilling på bakgrunn av oppgavens formål og tilgjengelige ressurser. Det ble gjennomført et litteratursøk i databasen PubMed i perioden 11. januar til 5. mars 2021. Søkeordene «metabolic syndrome», «overweight», «obesity», «high blood pressure», «insulin resistance» og «mediterranean diet» ble benyttet individuelt og i ulike kombinasjoner. Det ble inkludert seks relevante vitenskapelige artikler hvorav tre randomiserte kontrollerte studier, to tverrsnittstudier og en metaanalyse. Resultater: Oppgaven har vurdert resultater fra tre randomiserte kontrollerte studier, to tverrsnittstudier og en metaanalyse. Flere av studiene observerte positive helseeffekter ved middelhavskostholdet blant deltakere med høy etterlevelse av kostholdet sammenlignet med lav etterlevelse, eller ved en intervensjon med middelhavskostholdet sammenlignet med en kontrolldiett. Det var spesielt blodglukose og abdominal fedme som ble redusert av middelhavskostholdet. Konklusjon: Middelhavskostholdet ser ut til å kunne være en viktig del av behandlingen for mennesker med metabolsk syndrom. Den forebyggende effekten er imidlertid noe mer usikker, og et område det trengs mer forskning på.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectLivsstilsendring og folkehelseen_US
dc.subjectLitteraturstudieen_US
dc.subjectFedmeen_US
dc.subjectKostholden_US
dc.titleMetabolsk syndrom og middelhavskost - en litteraturstudieen_US
dc.typeBachelor thesisen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal