Bærekraftig ledelse: En studie av Quiet Quitting og mental helse hos fremtidens arbeidstakere
Abstract
Formålet med oppgaven har vært å undersøke hvordan dagens ledere kan fremme bærekraftig ledelse og motvirke Quiet quitting, herunder å fremme god mental helse. Vi har på bakgrunn av dette formulert følgende problemstilling: “Hvordan kan ledere skape en organisasjon som møter fremtidige arbeidstakeres krav og behov til en bærekraftig arbeidsplass, og dermed bidra til god mental helse og økt engasjement?»
Det er mange faktorer som påvirker dette og hensikten med oppgaven har vært å identifisere hvilke behov som er mest fremtredende. Vi har særlig valgt å fokusere på hvilke behov som har en positiv påvirkning på mental form, da dette er assosiert med god mental helse og økt engasjement. Litteraturen omkring Quiet quitting tilsier at hovedårsakene til tilstanden nettopp er dårlig mental helse og lavt engasjement. Utgangspunktet for oppgaven er målgruppen unge voksne, i alderen 19−29 år. Studien er gjennomført basert på blandede metoder. Som følge av dette har vi delt oppgaven i to faser, herunder en kvalitativ og en kvantitativ del. Innledningsvis har vi presentert relevant bakgrunn og teoretiske perspektiver, som bidrar til å belyse oppgavens formål, og sette oppgaven i et samfunnsaktuelt perspektiv.
Funnene våre tilsier at kompetanseutvikling, engasjement og work-life balance har en signifikant positiv påvirkning på mental helse. Dette er dermed sentrale behov ledere må imøtekomme for å sikre god mental helse og bærekraftig ledelse. Samtidig er det viktig at behovet for meningsfullt arbeid blir ivaretatt, da det har en positiv signifikant sammenheng med mental form. Unge voksne verdsetter respekt, integritet og empati hos sine ledere, og bærekraftig ledelse oppfattes å kunne møte deres behov, selv uten påvirkningskraft.
På bakgrunn av disse funnene, og i tråd med oppgavens formål, har vi utarbeidet forslag til konkrete tiltak ledere kan ta i bruk for å møte ovennevnte behov og dermed bidra til god mental helse, økt engasjement og trivsel, og derav sikre bærekraftig ledelse. Hensikten med dette er at vi ønsket at oppgaven skulle ha praktisk relevans for dagens og fremtidens ledere, ved at vi har undersøkt dagens situasjon blant unge voksne og presenterte løsninger på utfordringene.