Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorGasmann, Hedda
dc.contributor.authorNybakke, Marthe Drengsrud
dc.date.accessioned2017-09-15T08:21:57Z
dc.date.available2017-09-15T08:21:57Z
dc.date.issued2017-09-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2454796
dc.description.abstractBakgrunn Type 2-diabetes er en utbredt metabolsk livsstilssykdom. Insulinresistens og nedsatt glukosetoleranse fører til forhøyede blodsukkernivåer og øker risikoen for utviklingen av alvorlige komplikasjoner. Overvekt og fedme er de største risikofaktorene for sykdommen. Behandling av type 2-diabetes innebærer livsstilsendring med stor vekt på kosthold og fysisk aktivitet. Et vegetarisk kosthold vil muligens kunne bidra til forebygging og behandling av diagnosen da et slikt kosthold kan redusere risiko for høyt blodtrykk, type 2-diabetes, fedme og enkelte former for kreft. Problemstilling Kan et plantebasert kosthold forebygge og bidra i behandling av type 2-diabetes? Metode For å besvare problemstillingen er litteraturstudie benyttet som metode. Innsamling av litteratur er utført i januar-april 2017 ved systematisk- og usystematisk søk. I det systematiske søket er det brukt bestemte søkeord i databasen PubMed. Ved det usystematiske søket hentet vi inn relevante studier fra referanselister. Grunnlaget for studien er primærstudier, metaanalyser og andre sekundærkilder som faglitteratur og statens retningslinjer. Resultater Tre av studiene som bygger på kohortdesign fant økt prevalens av type 2-diabetes ved et økt inntak av animalske matvarer. En av de inkluderte tverrsnittstudiene fant lavere prevalens av type 2-diabetes blant vegetarianere sammenlignet med ikke-vegetarianere. Alle de inkluderte RCT-studiene og en metaanalyse viste en signifikant bedret blodsukkerkontroll hos pasienter som ble satt på et plantebasert kosthold. En av de inkluderte tverrsnittstudiene viste en signifikant positiv effekt på insulinsensitivitet hos vegetarianere. Konklusjon Studien konkluderer med at vegetarianere har høyere insulinsensitivitet enn ikkevegetarianere. De har dermed en lavere risiko for å utvikle type 2-diabetes. Et plantebasert kosthold gir et signifikant vekttap hos pasienter med type 2-diabetes, pasienter på dette kostholdet får og en signifikant bedret blodsukkerkontroll. Derfor kan et plantebasert kosthold forebygge og bidra i behandling av type 2-diabetes.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectPlantebasert kostholdnb_NO
dc.subjectDiabetes type 2nb_NO
dc.subjectLitteraturstudienb_NO
dc.titlePlantebasert kosthold i forebygging og behandling av type 2-diabetesnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal