Forebygging av cøliaki hos spedbarn
Abstract
Bakgrunn: Omtrent 1% av verdens befolkning lider av cøliaki, men i dag er den eneste
behandlingen for sykdommen en livslang diett på et glutenfritt kosthold. Forebygging av
cøliaki er omdiskutert i litteraturen, og en rekke faktorer menes å påvirke risikoen for å
utvikle sykdommen. Især er tidspunkt for introduksjon av gluten til spedbarn spesielt vektlagt,
men anbefalingene varierer mellom både land og internasjonale organisasjoner.
Problemstilling: Når bør gluten introduseres til spedbarn for å forebygge utviklingen av
cøliaki?
Metode: Litteraturstudien er basert på et systematisk litteratursøk i de medisinske databasene
Ovid og Pubmed. Søket ble utført fra desember 2016, og inkluderte alle studiedesign som
vurderte effekten av tidspunkt for glutenintroduksjon og risikoen for å utvikle cøliaki hos
spedbarn.
Resultater: Ni studier kvalifiserte til inklusjon i oppgaven, inkludert to prospektive kohorter,
en tverrsnittstudie, to randomisert kontrollerte studier, tre systematiske oversikter og en
metaanalyse.
En norsk prospektiv kohort fant en økt risiko for å utvikle cøliaki ved introduksjon av gluten
etter seks måneder (p=0,045). Introduksjon ved fire måneders alder var ikke assosiert med en
økt risiko (p=0,89). En annen kohort fant derimot ingen assosiasjon mellom tidspunkt for
glutenintroduksjon og cøliaki. En svensk tverrsnittstudie fant en lavere risiko for cøliaki ved
introduksjon av gluten fra fire måneders alder (p=0,01).
I intervensjonsstudien til Lionetti et al. fant man en signifikant høyere andel barn med cøliaki
i gruppen introdusert for gluten ved seks måneder, sammenlignet med gruppen introdusert
ved 12 måneders alder (p=0,01). Forskjellen var derimot utliknet ved fem års alder (p=0,79).
Den andre intervensjonsstudien fant ingen signifikant forskjell i forekomst av cøliaki mellom
placebogruppen (gluten fra seks mnd) og intervensjonsgruppen (gluten fra fire mnd) (p=0,47).
Kun en systematisk oversikt konkluderer med at introduksjon av gluten til spedbarn før fire
måneder og etter syv måneder bør unngås. De to resterende oversiktene og metaanalysen
konkluderer med at tidspunkt for introduksjon av gluten ikke har noen effekt på risikoen for å
utvikle cøliaki
Konklusjon: Det er ingen betydelig sammenheng mellom tidspunkt for introduksjon av
gluten og risiko for å utvikle cøliaki. Det er behov for videre forskning.