Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorSætre, Pia
dc.contributor.authorSvarstad, Pernille
dc.date.accessioned2017-09-20T08:22:40Z
dc.date.available2017-09-20T08:22:40Z
dc.date.issued2017-09-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2455682
dc.description.abstractBakgrunn: Omtrent 1% av verdens befolkning lider av cøliaki, men i dag er den eneste behandlingen for sykdommen en livslang diett på et glutenfritt kosthold. Forebygging av cøliaki er omdiskutert i litteraturen, og en rekke faktorer menes å påvirke risikoen for å utvikle sykdommen. Især er tidspunkt for introduksjon av gluten til spedbarn spesielt vektlagt, men anbefalingene varierer mellom både land og internasjonale organisasjoner. Problemstilling: Når bør gluten introduseres til spedbarn for å forebygge utviklingen av cøliaki? Metode: Litteraturstudien er basert på et systematisk litteratursøk i de medisinske databasene Ovid og Pubmed. Søket ble utført fra desember 2016, og inkluderte alle studiedesign som vurderte effekten av tidspunkt for glutenintroduksjon og risikoen for å utvikle cøliaki hos spedbarn. Resultater: Ni studier kvalifiserte til inklusjon i oppgaven, inkludert to prospektive kohorter, en tverrsnittstudie, to randomisert kontrollerte studier, tre systematiske oversikter og en metaanalyse. En norsk prospektiv kohort fant en økt risiko for å utvikle cøliaki ved introduksjon av gluten etter seks måneder (p=0,045). Introduksjon ved fire måneders alder var ikke assosiert med en økt risiko (p=0,89). En annen kohort fant derimot ingen assosiasjon mellom tidspunkt for glutenintroduksjon og cøliaki. En svensk tverrsnittstudie fant en lavere risiko for cøliaki ved introduksjon av gluten fra fire måneders alder (p=0,01). I intervensjonsstudien til Lionetti et al. fant man en signifikant høyere andel barn med cøliaki i gruppen introdusert for gluten ved seks måneder, sammenlignet med gruppen introdusert ved 12 måneders alder (p=0,01). Forskjellen var derimot utliknet ved fem års alder (p=0,79). Den andre intervensjonsstudien fant ingen signifikant forskjell i forekomst av cøliaki mellom placebogruppen (gluten fra seks mnd) og intervensjonsgruppen (gluten fra fire mnd) (p=0,47). Kun en systematisk oversikt konkluderer med at introduksjon av gluten til spedbarn før fire måneder og etter syv måneder bør unngås. De to resterende oversiktene og metaanalysen konkluderer med at tidspunkt for introduksjon av gluten ikke har noen effekt på risikoen for å utvikle cøliaki Konklusjon: Det er ingen betydelig sammenheng mellom tidspunkt for introduksjon av gluten og risiko for å utvikle cøliaki. Det er behov for videre forskning.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectErnæringnb_NO
dc.subjectCøliakinb_NO
dc.subjectSpedbarnnb_NO
dc.subjectLitteraturstudienb_NO
dc.titleForebygging av cøliaki hos spedbarnnb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal