Show simple item record

dc.contributor.authorAndresen, Lena
dc.contributor.authorSpansdahl, Therese
dc.date.accessioned2017-09-20T13:36:15Z
dc.date.available2017-09-20T13:36:15Z
dc.date.issued2017-09-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2455828
dc.description.abstractBakgrunn: Det har de siste tiårene vært en kraftig økning i prevalensen av diabetes mellitus type 2. I dag er det en av de ledende årsakene til død, og kostnadene knyttet til diabetes er tredoblet de siste 15 årene. Kosthold er i dag en del av førstelinjebehandlingen av diabetes mellitus type 2, men det er ikke fastslått en spesifikk koststrategi. Karbohydratredusert kost er et kostmønster som anbefales, og det er gjort mye forskning på lavkarbo-diettens effekt på glykemisk kontroll de senere årene. Middelhavsdietten er også anbefalt til diabetikere og er ofte omtalt som “verdens sunneste diett”. Problemstilling: ”Hvilken effekt har lavkarbo-dietten og middelhavsdietten på Hba1c-nivået hos pasienter med diabetes mellitus type 2?” Metode: For å best belyse problemstillingen har metoden litteraturstudie blitt benyttet i denne oppgaven. Det ble gjennomført systematiske søk i anerkjente databaser for å identifisere relevante forskningsartikler. Studiene er kritisk vurdert opp mot valgte kriterier. Resultater: Alle originalstudiene som undersøkte effekten av lavkarbo viste en reduksjon av HbA1c-nivåene. Det samme ble observert i oppfølgingsstudiene, men reduksjonen her var minimal. De systematiske oversiktsartiklene og meta-analysene viste varierende resultater med både økning og reduksjon av HbA1c-nivåene. Alle studiene som omhandler middelhavsdietten hadde en reduksjon av HbA1c-nivåene, og reduksjonen var vedvarende over en lengre tidsperiode. Dette er ikke observert i studiene som omhandler lavkarbo hvor reduksjonen viste seg å være kortvarig. Konklusjon: Basert på resultatene i denne studien gir lavkarbo en reduksjon i HbA1c-nivåene de første seks månedene. Resultatene viser at reduksjonen ikke er vedvarende over en lengre tidsperiode, og viser en tendens til økning etter seks måneder. Da det ikke er tatt høyde for konfunderende faktorer er det vanskelig å konkludere på den reelle effekten av lavkarbo på HbA1c-nivåene. Forskningen gjort på middelhavsdietten viser en reduksjon i HbA1c-nivåene uavhengig av vekttap, som også er vedvarende over tid. Basert på dette kan det konkluderes med at MD har en positiv effekt på HbA1c-nivåene hos pasienter med diabetes mellitus type 2.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectDiabetes type 2nb_NO
dc.subjectErnæringnb_NO
dc.subjectLavkarbodiettnb_NO
dc.subjectMiddelhavsdiettnb_NO
dc.subjectLitteraturstudienb_NO
dc.titleKan diabetes mellitus type 2 kureres på grønn resept?nb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse 4.0 Internasjonal