dc.description.abstract | I denne bacheloroppgaven er det undersøkt hvordan nyansatte opplever å bli inkludert i en
allerede eksisterende organisasjonskultur. Det er antatt at bedrifter har strategier for å skape
en god organisasjonskultur som fører med visse positive effekter, som blant annet lavere
turnover, høyere prestasjoner og sterkere sosiale relasjoner. Ved å benytte
onboardingstrategier er målet å få den nyansatte inn i organisasjonskulturen slik at de kan
være med på å skape disse effektene. Eksisterende forskning dekker dette på et overordnet
nivå, men det er derimot lite forskning på hvordan denne prosessen oppleves av de ansatte.
Ved å undersøke hva nyansatte mener har størst betydning for å bli involvert på en ny
arbeidsplass, er det ønskelig å kunne inspirere de som utarbeider onboardingstrategier, slik at
de kan bli enda bedre. På bakgrunn av dette er følgende problemstilling undersøkt og besvart:
“Hvilke elementer av onboardingstrategiene har størst betydning for at de nyansatte blir
involvert i organisasjonskulturen?”
Det har blitt gjennomført 17 kvalitative dybdeintervjuer med respondenter fra fem bedrifter i
Oslo og Akershus. Studiens funn viser at bedriftene benytter ulike onboardingstrategier, men
det er noen elementer som går igjen og har hatt betydning for de nyansatte. Et av funnene fra
undersøkelsen viser at det er nødvendig med en tydelig forventningsavklaring. Det ser ut til at
det er positivt om det er en person som tar ansvar for den nyansatte, ved å bistå med faglig og
sosial opplæring. Et interessant funn var at det er tydelig forskjell mellom hva unge og eldre
ansatte ønsker av sosiale aktiviteter i og utenfor arbeidstid. Det kom og frem at nyutdannede,
eller arbeidstakere med lite erfaring, trenger mer oppfølgning enn de med mye erfaring. Ved å
ta hensyn til disse funnene under utarbeidelse av fremtidige onboardingstrategier, øker
sannsynligheten for at de vil treffe den nyansattes behov bedre.
Det gjøres oppmerksom på at alle figurene i oppgavene er laget av oppgaveforfatterne. | nb_NO |