Middelhavskostholdet og forebygging av tykk- og endetarmskreft – en litteraturstudie
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2566013Utgivelsesdato
2018-10-03Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av tykk- og
endetarmskreft. Data viser at prevalensen av sykdommen har økt i mange tiår. Sammenliknet
med andre land har Norge gode overlevelsestall for flere kreftsykdommer. Verdens
Helseorganisasjon (WHO) har anslått at ett av tre krefttilfeller kan forebygges gjennom
livsstilsfaktorer som kosthold og fysisk aktivitet. Middelhavskostholdet har flere likhetstrekk
med matvarevalg som er i tråd med våre nasjonale retningslinjer for kosthold. Disse beskrives
som helsefremmende og sykdomsforebyggende. Denne bacheloroppgaven tar derfor for seg
Middelhavsdietten og dens potensielle beskyttende effekt mot CRC.
Problemstilling: «Hvilken effekt har Middelhavskostholdet i forebygging av tykk- og
endetarmskreft?»
Metode: En kvantitativ tilnærming i form av en litteraturstudie er benyttet for å besvare
problemstillingen. Systematiske søk ble utført i databasen MEDLINE for å lete opp relevante
vitenskapelige artikler. Søkeord som ble benyttet var: «Mediterranean diet», «colorectal
cancer» og «colorectal neoplasm».
Resultater: Oppgaven har vurdert resultater fra ni studier; fem kohorter, to kasus-kontroll, en
metaanalyse og en oversiktsartikkel. Åtte av studiene fant positive assosiasjoner ved økt
tilslutning til Middelhavsdietten og redusert risiko for tykk- og endetarmskreft, hvorav seks
studier viste statistisk signifikante funn.
Konklusjon: Basert på resultatene ser det ut til at Middelhavsdietten kan ha en beskyttende
effekt mot tykk- og endetarmskreft. Kostholdet ser også ut til å inneholde flere komponenter
som er assosiert med redusert risiko for kreftformen. Videre forskning er likevel ønskelig da
andre faktorer også ser ut til å spille en rolle for utviklingen.