Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorTodal, Kaja
dc.contributor.authorJohansen, Camilla Nyegaard
dc.date.accessioned2018-10-03T07:10:59Z
dc.date.available2018-10-03T07:10:59Z
dc.date.issued2018-10-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2566013
dc.description.abstractBakgrunn: Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av tykk- og endetarmskreft. Data viser at prevalensen av sykdommen har økt i mange tiår. Sammenliknet med andre land har Norge gode overlevelsestall for flere kreftsykdommer. Verdens Helseorganisasjon (WHO) har anslått at ett av tre krefttilfeller kan forebygges gjennom livsstilsfaktorer som kosthold og fysisk aktivitet. Middelhavskostholdet har flere likhetstrekk med matvarevalg som er i tråd med våre nasjonale retningslinjer for kosthold. Disse beskrives som helsefremmende og sykdomsforebyggende. Denne bacheloroppgaven tar derfor for seg Middelhavsdietten og dens potensielle beskyttende effekt mot CRC. Problemstilling: «Hvilken effekt har Middelhavskostholdet i forebygging av tykk- og endetarmskreft?» Metode: En kvantitativ tilnærming i form av en litteraturstudie er benyttet for å besvare problemstillingen. Systematiske søk ble utført i databasen MEDLINE for å lete opp relevante vitenskapelige artikler. Søkeord som ble benyttet var: «Mediterranean diet», «colorectal cancer» og «colorectal neoplasm». Resultater: Oppgaven har vurdert resultater fra ni studier; fem kohorter, to kasus-kontroll, en metaanalyse og en oversiktsartikkel. Åtte av studiene fant positive assosiasjoner ved økt tilslutning til Middelhavsdietten og redusert risiko for tykk- og endetarmskreft, hvorav seks studier viste statistisk signifikante funn. Konklusjon: Basert på resultatene ser det ut til at Middelhavsdietten kan ha en beskyttende effekt mot tykk- og endetarmskreft. Kostholdet ser også ut til å inneholde flere komponenter som er assosiert med redusert risiko for kreftformen. Videre forskning er likevel ønskelig da andre faktorer også ser ut til å spille en rolle for utviklingen.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.no*
dc.subjectErnæringnb_NO
dc.titleMiddelhavskostholdet og forebygging av tykk- og endetarmskreft – en litteraturstudienb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal