Polycystisk ovarie syndrom og akupunktur
Bachelor thesis
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/275386Utgivelsesdato
2015-02-04Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn for oppgaven
Polycyctisk ovarie syndrom er den vanligste hormonelle ubalansen hos kvinner i befruktningsdyktig alder (1). Denne kroniske tilstanden rammer 5-6% av disse kvinnene (2). Det er også den største årsaken til infertilitet på bakgrunn av eggløsningsproblemer (1). De rammende kan ha ulike symptomer som akne, infertilitet og mannlig hårvekst, på grunn av forhøyede nivå av mannlige hormoner, cyster på eggstokkene og eggløsningsproblemer (3). I tillegg opplever flere av disse kvinnene redusert livskvalitet, angst og depresjon (4,5).
Vestlig medisinsk behandling viser, ifølge Johanson, en effekt som ikke varer (1). Den er også assosiert med bivirkninger, høye kostnader og flerlingegraviditet. Flere akupunkturstudier ved syndromet påviser positive resultater, hvor det sees endringer i symptomene og tegnene kvinnene opplever (1). Lim et.al refererer til at flere studier også viser lav negativ effekt, lav kostnad og ingen fare for flerlingegraviditet (6).
Formålet med denne studien er å undersøke om akupunktur kan ha en påvirkning på symptombildet til kvinner med denne diagnosen og å øke min kunnskap om polycystisk ovarie syndrom ved å se på hvordan symptomene forklares innen tradisjonell kinesisk medisin.
Problemstilling I hvilken grad kan akupunktur påvirke symptombildet til pasienter med polyscystisk ovarie syndrom og på hvilken måte forklares symptomene i tradisjonell kinesisk medisin?
Metode
Oppgavens metode er en litteraturstudie hvor jeg har fordypet meg i litteratur og forskning som er relevant for problemstillingen.
Resultater
Det er ulike kriterier for å definere polycyscitsk ovarie syndrom i vestlig medisin (1). I tradisjonell kinesisk medisin kan diagnosen sees i forhold til manifestasjonene, amenoré, lite menstruasjon, uregelmessig menstruasjon, hirsutisme, overvekt og infertilitet (10). De fire utvalgte forskningsstudiene måler endringer av ulike aspekter ved symptombildet.
Konklusjon
Ved å se helhetlig på resultatene, kan elektroakupunktur gi økt ovulasjon og menstruasjon, reduksjon i testosteron, LH/FSH nivået, hirsutisme og akne. Likevel er det ulikheter i resultatene som fremvises og derfor behov for mer forskning på temaet. Når symptombildet forklares i tradisjonell kinesisk medisin er Damp-, Phlegm-, Chongmai-, Uterus- og Kidney-ubalanser ofte nevnt. Likevel er det ellers store variasjoner. Det kan derfor sees et behov for å samkjøre differensieringen hos de ulike forfatterne