Show simple item record

dc.contributor.authorSkjerve, Karoline Lyngstad
dc.contributor.authorKolseth, Kirsti
dc.date.accessioned2017-09-15T08:15:21Z
dc.date.available2017-09-15T08:15:21Z
dc.date.issued2017-09-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2454791
dc.description.abstractBakgrunnen for studien var ønsket om å undersøke hvorvidt en overgang fra et tradisjonelt norsk- til pescetarisk kosthold med minimum ett fiskemåltid om dagen kan ha effekt på blodlipider hos friske. En gunstig lipidprofil er av sentral betydning i forebygging av hjerte- og karsykdommer (HKS). Nysgjerrigheten for dietten pescetarianisme stammet fra forskning som tilsier at kjøtt og kjøttbiprodukter har negativ effekt på HKS, mens fisk og sjømat er vist å ha positiv effekt. Mekanismene bak utvikling av HKS ligger hovedsakelig i blodlipidene, men også abdominal fedme, kroppssammensetning og vekt er av betydning. Studiens formål var å undersøke hvilken effekt fire ukers pescetarisk intervensjon har på blodlipider hos friske. RCT-studie med en kvantitativ metode ble valgt for å studere effekten av et pescetarisk kosthold. Blodprøver ble valgt som markører for lipidnivåene. Prøvene inkluderer triglyserider, total-, HDL-, LDL-kolesterol og serum blodglukose (alle fastende), i tillegg til antropometriske mål av høyde, vekt, midjemål og hofteomkrets. Utvalget besto av 14 studenter fra Høyskolen Kristiania og Handelshøyskolen BI, hvorav 11 jenter og 3 gutter. Deltakerne ble randomisert til to grupper à 7 deltakere, en invensjonsgruppe og en kontrollgruppe. Intervensjonsgruppen skulle spise etter rammene i et pescetarisk kosthold, og kontrollgruppen opprettholdt ordinært kosthold. Til intervensjonsgruppen ble det lagt føringer om minimum et måltid fisk eller sjømat hver dag, og minimum to måltider med fet fisk i uken. Spørreundersøkelser ble sendt ut og besvart for å undersøke kostholdet til begge gruppene før-, og ved endt intervensjonsperiode, samt ukentlig hos intervensjonsgruppen. Resultatene viser ingen effekt av pescetarisk kosthold på totalkolesterol (P=0,236), triglyserider (0,173), HDL-kolesterol (P=0,595), LDL- kolesterol (P=0,262) eller serum blodglukose (P=0,172) i intervensjonsgruppen. Hofteomkrets ble imidlertid signifikant redusert intervensjonsgruppen (P=0,042). Signifikante forskjeller ble funnet på totalkolesterol (P=0,011) for hele utvalget samlet. Midjemål ble signifikant redusert i både intervensjonsgruppen (P=0,046) og kontrollgruppen (0,042). Studien konkluderer med at det er kan være gunstig å følge rammene i et pescetarisk kosthold for å redusere andre risikofaktorer for HKS, men ingen signifikante forskjeller i blodlipider ble funnet i denne studien.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectPescetarisk kostholdnb_NO
dc.subjectBlodlipidernb_NO
dc.subjectKvantitativ metodenb_NO
dc.titleEffekten av fire ukers pescetarisk intervensjon på blodlipidernb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse 4.0 Internasjonal