Effekten av vegetariske kosthold på blodtrykk og kolesterol
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2455626Utgivelsesdato
2017-09-20Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: En overflod av mat har ført til overvektsepidemi, og til en rekke tilfeller av
livsstilssykdommer som en konsekvens av dette. Et uheldig kosthold med et høyt inntak mettet
fett og salt, og fysisk inaktivitet øker risikoen for livsstilssykdommer og kardiovaskulær
sykdom. Vegetarianere har et lavt inntak mettet fett og kolesterol, og et høyt inntak fiber,
antioksidanter, vitaminer og mineraler. Forskning har vist at et slikt kosthold gir lavere risiko
for blant annet kardiovaskulær sykdom, livsstilssykdommer og overvekt.
Problemstilling: På hvilken måte påvirker forskjellige vegetariske kosthold kolesterol og
blodtrykk?
Metode: En kvantitativt tilnærmet litteraturstudie hvor det ble innhentet relevante
vitenskapelige artikler fra databasene Medline, SPORTdiscus og Cochrane Library. Søkeord
som ble benyttet var: ”vegetarian, ”vegan”, ”cholesterol”, ”lipids”, ”blood pressure”,
”hypertension”, ”LDL”, ”HDL”, ”vegetarian diet” og ”vegan diet” . ”Triglycerides” ble
benyttet i de første søkene, men ekskludert i senere søk på grunn av manglende relevans for
oppgaven.
Resultater: Oppgaven har vurdert resultater fra åtte studier, fire tverrsnittsstudier, én
randomisert kontrollert studie, én kohortstudie og to meta-analyser. Totalt ble 95 193
mennesker studert. Intervensjonsgruppene eller gruppene som ble observert i
observasjonsstudiene var pesceterianere, lakto-ovovegetarianere og veganere. Disse ble
sammenlignet med en kontrollgruppe som bestod av omnivorer. Samtlige studier viste bedret
kolesterol og blodtrykk hos vegetargruppene, men i tre av studiene ble ikke forskjellen lenger
signifikant etter å ha justert for kroppsmasseindeks. Blodtrykket viste en endring mellom -1,7
og -4,7 i diastolisk blodtrykk og mellom -2,6 og -6,9 i systolisk trykk. Kolesterolverdiene viste
en forskjell fra -4,1 til -6,1 mmol/L på totalkolesterol og -3,11 til -4,46 i TK:HDL-ratio blant
vegetargruppene.
Konklusjon: Våre funn viste lavere blodtrykk og kolesterol hos pesceterianere, lakto- og
ovovegetarianere, med konsekvent lavest verdier hos veganere.