• Biofortification av basismatvarer med betakaroten som tiltak for å øke vitamin A-status i utviklingsland 

      Holmemo, Carina Wiker; Pedersen, Marie Skov (Bachelor thesis, 2017-09-20)
      Bakgrunn: Vitamin A-mangel er et utbredt helseproblem i utviklingsland. Spesielt barn og gravide kvinner er utsatt for mangeltilstand. Konsekvenser av ubehandlet mangel kan være synstap og død. Som tiltak har betakarotensyntese ...
    • Bærekraftig kosthold 

      Waage, Lise (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn: Mat er i samspill med helse, klima og miljø. Maten vi spiser og matproduksjon er i dag største årsaken til økt risiko for sykdom, klimaendringer, og miljøbelastninger. Det globale matsystemet må utvikles bærekraftig, ...
    • Den potensielle effekten av probiotika ved behandling av overvekt og fedme 

      Solaas, Susanne Aune; Brenne, Inga (Bachelor thesis, 2018-10-03)
      Bakgrunn: Overvekt og fedme anses i dag som en av de viktigste helseutfordringene i verden. Dagens vektreduksjonsstrategier gir beskjedne resultater på varig vekttap, og det forskes derfor på nye metoder for vektreduksjon. ...
    • Effekten av høyfettdietter på metabolisme og prestasjon hos utholdenhetsutøvere 

      Fornes, Andrea; Lundal, Rebecca (Bachelor thesis, 2017-09-19)
      Bakgrunnen for oppgaven er at høyfettdietter, fremfor den standardiserte høykarbodietten, er en økende trend blant idrettsutøvere. I denne oppgaven ønsket vi å studere forskningen på dette feltet, og undersøke om dette ...
    • Effekten av lav-FODMAP-diett og probiotika på symptomer ved irritabel tarmsyndrom 

      Hägg, Daniel Fiskå; Kristiansen, Petter (Bachelor thesis, 2017-09-20)
      Bakgrunn: Irritabel tarmsyndrom er en kronisk funksjonell tarmlidelse hvor alvorlighetsgraden av symptomer som abdominal smerte varierer fra alvorlige til mindre alvorlig. På verdensbasis er forekomsten høy, særlig blant ...
    • Effekten av vegetariske kosthold på blodtrykk og kolesterol 

      Skjærbekk, Guro Bakkehaug; Kollshaugen, Ine Therese (Bachelor thesis, 2017-09-20)
      Bakgrunn: En overflod av mat har ført til overvektsepidemi, og til en rekke tilfeller av livsstilssykdommer som en konsekvens av dette. Et uheldig kosthold med et høyt inntak mettet fett og salt, og fysisk inaktivitet ...
    • Effekter av antioksidanter på prestasjon i utholdenhetsidretter: en litteraturstudie 

      Otterdal, Emilie Houm; Olsen-Nauen, Ida Charlotte (Bachelor thesis, 2017-09-21)
      Bakgrunn: Forskning har til nå ikke vist at det er en sammenheng mellom tilskudd av antioksidanter og prestasjon i utholdenhetsidretter. Det er av den grunn delte meninger når det kommer til antioksidanter og ...
    • En kontrollert, ikke-blindet effektstudie vedrørende ernæring for premature barn med fødselsvekt 1500-2000 gram 

      Kleivan, Henriette Louise Molnes; Vindenes, Katrine (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn for oppgaven: I Norge fødes ca 550 barn med fødselsvekt mellom 1500 og 2000 gram hvert år som utgjør i underkant av 1 % av alle barnefødsler. Feil næringsstofftilførsel kan bidra til økt sykelighet og påvirkning ...
    • Forebygging av cøliaki hos spedbarn 

      Sætre, Pia; Svarstad, Pernille (Bachelor thesis, 2017-09-20)
      Bakgrunn: Omtrent 1% av verdens befolkning lider av cøliaki, men i dag er den eneste behandlingen for sykdommen en livslang diett på et glutenfritt kosthold. Forebygging av cøliaki er omdiskutert i litteraturen, og en ...
    • Fysisk aktivitet: en behandlingsmetode mot depresjon 

      Eggen, Anniken; Larsen, Ida Helene (Bachelor thesis, 2017-09-21)
      Bakgrunn: Verdens helseorganisasjon hevder at i år 2020 vil psykiske lidelser være den viktigste årsaken til sykdomsbelastning i vestlige land. I Norge vil opp mot halvparten av befolkningen oppleve en lettere psykisk ...
    • Har konsistens betydning?: en empirisk analyse av fruktinntak og blodsukkerrespons 

      Botvar, Mathilde Henriette; Hvidsand, Tina Elisabeth Tian (Bachelor thesis, 2017-09-21)
      Bakgrunn: De norske kostrådene med anbefalinger om et daglig inntak av to til tre porsjoner frukt/bær kan problematisere en god blodsukkerregulering for personer med type 2-diabetes ettersom frukt inneholder en stor andel ...
    • Jodstatus blant gravide kvinner i Europa 

      Spildo, Ingeborg (Bachelor thesis, 2018-10-03)
      Bakgrunn: Jodmangel er et folkehelseproblem på verdensbasis. I europeiske land er mild til moderat jodmangel vanlig. Selv mild til moderat jodmangel er alvorlig hos gravide kvinner for utviklingen av fosteret. Det ser ut ...
    • Kan diabetes mellitus type 2 kureres på grønn resept? 

      Andresen, Lena; Spansdahl, Therese (Bachelor thesis, 2017-09-20)
      Bakgrunn: Det har de siste tiårene vært en kraftig økning i prevalensen av diabetes mellitus type 2. I dag er det en av de ledende årsakene til død, og kostnadene knyttet til diabetes er tredoblet de siste 15 årene. Kosthold ...
    • Kolesterolverdier hos barn 6-12 år 

      Skår, Angelica (Bachelor thesis, 2017-09-21)
      Bakgrunn Hjerte- og karsykdom er den hyppigste dødsårsaken i Norge. Hovedsakelig er hjerte- og karsykdom forårsaket av aterosklerose, selv om årsaksmekanismene ikke er fullstendig kjent. Det vi vet er at flere faktorer ...
    • Langtidseffektene av “binge drinking” på kognitiv funksjonsevne hos ungdom – en litteraturstudie 

      Diab, Juditte; Andresen, Siri (Bachelor thesis, 2018)
      Innledning: Ungdomsårene karakteriseres som et sårbart stadium i den kognitive utviklingen samtidig som perioden er preget av et økende alkoholforbruk. Hensikten med oppgaven er å belyse hva nåværende forskning viser om ...
    • Litteraturstudie om sammenhengen mellom overvekt og total dødelighet 

      Eliassen, Annika (Bachelor thesis, 2017-09-20)
      Bakgrunn: Den høye og økende forekomsten av overvekt i Norge og på verdensbasis beskrives som en helseutfordring. Forholdet mellom overvekt, definert som KMI 25,0-29,9, og total dødelighet er likevel ikke entydig. Det er ...
    • Middelhavsdietten og lipidprofil – en litteraturstudie 

      Haugen, Marte (Bachelor thesis, 2019)
      Bakgrunn: Hjerte- og karsykdommer er den nest vanligste dødsårsaken i Norge. Risikofaktorer for å utvikle disse sykdommene er blant annet alder, røyking, høyt blodtrykk, overvekt, inaktivitet og høyt kolesterol. Middelhavsdietten ...
    • Middelhavskostholdet og forebygging av tykk- og endetarmskreft – en litteraturstudie 

      Todal, Kaja; Johansen, Camilla Nyegaard (Bachelor thesis, 2018-10-03)
      Bakgrunn: Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av tykk- og endetarmskreft. Data viser at prevalensen av sykdommen har økt i mange tiår. Sammenliknet med andre land har Norge gode overlevelsestall for flere ...
    • Objektivt målt fysisk aktivitetsnivå blant barn i Norge i alderen 6-12 år 

      Engedal, Erik Gretteberg; Deng, Wei Hai (Bachelor thesis, 2017-09-21)
      Bakgrunn For å implementere effektive tiltak for skolebarn i Norge i folkehelsearbeidet mot livsstilssykdommer er det viktig med mer objektiv data på deres fysiske aktivitetsnivå. Denne oppgaven undersøker forskjeller i ...